Terug naar overzicht

Schoolreizen vaker naar verborgen pareltjes

De betaalbaarheid van de populaire Europese hoofdsteden staat onder druk. Na Covid verdubbelden veel hostels de prijs. Toch reist nog altijd 80% van de scholen in dé paar piekweken naar dé drukste en duurste metropolen. Wil je betaalbaar blijven reizen? Volg de schoolreistrend en skip de overbelaste en dure hoofdsteden. Kies voor bestemmingen met diepgewortelde culturele tradities. De accommodaties zijn betaalbaar en drukte is beheersbaar. Kies je toch voor een Europese hoofdstad? Begin dan veel eerder dan voorheen met je voorbereidingen. De wet op vrijwillige ouderbijdrage vraagt meer voorbereidingstijd om zeker te zijn van betalende ouders. 

1. Authentieke Britse ervaring buiten de metropool Londen

 • Reis naar Liverpool. Naast muziek heeft Liverpool een enorme variatie aan musea. Van Modern Art tot de duistere slavernij geschiedenis. Vanuit Liverpool bezoek je gemakkelijk Manchester voor een dag. In het hart van deze 1e industriële stad ter wereld staan technologische innovaties centraal. Ter afwisseling bezoek je natuurlijk hét Anfield voetbalstadion met een fantastische interactieve experience. Combineer deze steden met een hike 'Hill Up' in de prachtige natuur van het Lake District.
 • Liefhebbers van de literaire klassiekers reizen naar Stratford-upon-Avon, thuishaven van de Royal Shakespeare Company. Combineer de literatuur met techniek en bezoek Ironbridge. De eerste gietijzeren brug van de wereld staat symbool voor de industriële revolutie. Je leerlingen ontdekken de historische betekenis van dé technologische vooruitgang die de wereld veranderde. Met de gemakkelijke toegang tot de Cotswolds is het Britse platteland dichtbij. Op het water van de Severn en Avon pak je een kano of sup!  
 • Op de grens van Engeland en Schotland ligt Berwick-upon-Tweed. Deze meest noordelijke stad van Engeland is een fantastische uitvalsbasis voor een schoolreisavontuur in deze twee landen van het Verenigd Koninkrijk. Combineer het Schotse Edinburgh & het Engelse Newcastle. Door de ligging aan zowel de de Tweed-rivier als de zee voeg je sportieve strand- en wateractiviteiten aan je programma toe. 
 • Dan hebben we nog iets eens gehad over het prachtige achterland van Schotland en Ierland en al die andere verborgen pareltjes in het Verenigd Koninkrijk.

2. Vervang Berlijn voor de verrassende voormalige Duitse Oostblok Steden

 • Ontdek muzikaal Leipzig met de Leipzig Music Trail. Natuurlijk bezoek je ook het interactieve Leipzig Back Museum. Wissel je programma af met een rondleiding door de ultramoderne BWM fabriek en volg het bouwen van de BMW. Net buiten Leipzig maakt het Völkerschlachtdenkmal indruk. De slag om de Naties was het begin van het einde voor Napoleon. Nu biedt het 91 meter hoge monument een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en het voormalige slagveld. Zoek je naar technologische verdieping? Informeer naar de workshops bij VDI-garage met thema’s als Porsche Experience, artificial intelligence en robotica.
 • In Dresden ligt de geschiedenis op straat. Veel 2e wereldoorlog verwoestingen zijn hersteld. Een indrukwekkend voorbeeld en must-see is De Frauenkirche. De film ‘Faszination Frauenkirche’  in de benedenkerk vertelt over de fascinerende opbouw van deze kerk. Met de City Adventure ontdekken je leerlingen interactief de oude binnenstad aan de Elbe. Aanrader voor technische profielen: bezoek het schoollab van het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum. In kleine groepjes gaan je leerlingen aan de slag met experimenten en workshops over energie en biotechnologie. Tip: vaar tegen zonsondergang over de Elbe met rubberboten met zicht op de prachtige architectuur van onder andere de Semperoper en het Zwingerpaleis. En dan hebben we het nog niet gehad over:
 • Weimar als bakermat van de Duitse literatuur van Weimar.
 • Hamburg als bruisende havenstad waar geschiedenis en moderniteit samenvallen.
 • München als hoofdstad van Beieren met een belangrijke historische rol in de naziperiode. 
 • De vele Duitse Nationale Parken bieden verrassende outdoormogelijkheden. 

3. Verruil het overvolle Parijs door het prachtige Franse achterland

Samen met Londen en Berlijn voerde Parijs de top 3 van populaire schoolreisbestemmingen aan. Ben je het zat om met je scholieren verstrikt te raken in de toeristische menigte van de lichtstad? Ontsnap aan de drukte en de extreme prijzen en bezoek het Franse achterland. 

 • In Normandië bouw je een krachtig educatief programma. De regio is doordrenkt van tweede wereldoorlog geschiedenis. De D-Day stranden en memorials zijn indrukwekkend! Ga naar de musea en gedenktekens. Verzet aansluitend de sportieve zinnen met een klifwandeling of watersportactiviteit op de vele stranden. Naast de kenmerkende impressionistische kunst is de middeleeuwse geschiedenis van Rouen een levendig museum op zich. Verken daarnaast de historische steden Caen en Bayeux.
 • De magische aantrekkingskracht van de Cote d’Azur maakt Nice een interessante schoolreisbestemming. Schilders als Matisse en Chagall geven kleur aan de regio. Nice biedt volop sportieve uitdaging. Naast watersport lokt wellicht de extremere uitdaging van canoying? Natuurlijk combineer je het verblijf in Nice met Monaco of Cannes.
 • Liever wat dichterbij huis? Denk aan Lille. Net wat overzichtelijker voor je leerlingen met een betaalbare reis. De omgeving van Lille biedt volop mogelijkheden voor een afwisselend programma rondom 1e wereldoorlog, sportieve activiteiten en culinaire verrassingen.
 • Natuurlijk is er meer. Denk aan Strasbourg of Reims. Informeer en we gaan voor je aan de slag.

Zoek je inspiratie?

Zoek je nieuwe inspiratie en weet je niet waar te beginnen? Dat begrijpen we! Er is zoveel te ontdekken. Denk aan opkomende bestemmingen in Denemarken, Slovenië, Polen, Hongarije, Kroatië bieden fantastische alternatieven schoolreisbestemmingen.
Wil je vernieuwen? Met onze schoolreis-bestemmingentest geef je binnen 2 minuten je voorkeuren aan. Op basis van jouw resultaten inspireren we je met een passend vrijblijvend reisvoorstel op maat.

Gelijk jouw offerte in de mail

Weet je al waar je heen wilt? Vraag direct online je offerte aan! Op jouw bestemming zoeken we samen naar een bijzondere ervaring met positief perspectief en  inspirerende vernieuwing.