Error: Content unknown - Reference: 0

Veranderen schoolreizen voorgoed?
Terug naar overzicht

Veranderen schoolreizen voorgoed?

Het is een veel gehoorde kreet de afgelopen 18 maanden: Corona zal ons reisgedrag voorgoed veranderen. Maar is dat wel zo? En geldt dat ook voor schoolreizen? Bestond de ‘gemiddelde’ schoolreis eigenlijk wel? Conclusie: ja, de gemiddelde schoolreis bestond. De jaarlijkse bezochte bestemmingen door scholen  beperkten  zich grotendeels  tot de bekende metropolen als Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona, Praag en de Italiaanse steden.  Belangrijkste beweegredenen in het boekingsproces waren  zonder twijfel budget en educatieve meerwaarde, gevolgd door ‘veiligheid en zekerheid’. Duurzaamheid was van ondergeschoven belang.

De veranderde vraag komt op gang

Nu zowel de grenzen als de scholen weer open zijn, komt ook de vraag naar schoolreizen weer  op stoom. Jongeren verkennen  musea, kunst of natuur en ontdekken andere wijken, culturen en leefwijzen.  De meerwaarde om iets te leren van andere culturen  en leerlingen te helpen in hun ontwikkeling blijft een belangrijke reden om met school te reizen. Daarnaast hechten scholen juist nu extra waarde aan het welzijn van jongeren. Samen reizen en ontdekken met je klasgenoten levert een wezenlijke bijdrage aan de hernieuwde binding in het post-coronatijdperk.

Is de vraag daadwerkelijk veranderd?

Dat onderzochten we! En het antwoord is, ja! Tot op zekere hoogte zeker! Scholen zoeken naar nieuwe manieren van reizen. Soms dichterbij huis, soms juist verder weg  van de massa!  Anderen houden voorkeur voor hun  favoriete metropool en zoeken tegelijkertijd naar een verantwoorde, duurzamere manier van reizen en ervaren. 

We verzamelden een  ‘Anders op schoolreis top 15’ met alle tips en tricks over de duurzame ontwikkeling van onze programma’s in de meest brede zin. Van doorontwikkelde (digitale)  opdrachten die beklijven bij jongeren tot andere manieren van reizen en ontdekken zowel dichtbij huis als juist weg  van de massa in de natuur.

1. Zet je geld goed in

Tussen droom en daad staat budget. Besteed het zo goed mogelijk. Durf de meerwaarde van een verdere bestemming te heroverwegen. Misschien loont het om dicht(er) bij huis te blijven of korter op reis te gaan en geld te investeren in kwaliteitsvolle activiteiten die net wat meer kosten. Blijf je echt heel dicht bij huis? Overweeg een fiets-expeditie door het land. Onze micro-expedities  zijn populair op dit moment. Of reis duurzaam met de trein. Jongeren (tm18 jaar) profiteren van een voordelig jongeren-dagticket à € 7,50 per dag tijdens daluren in Nederland. Soms kan zelfs een groepsticket daluren nog voordeliger zijn.

2. Maak je programma actief

Screen je programma en activeer waar mogelijk. Zet zoveel mogelijk informatie om in actie. Romeinen die als boetedoening op hun knieën de (Spaanse) trappen op klimmen, Engelsen die queueën aan de bushalte. Vertel er niet over, doe het! En waar je ook bent: kom in beweging. Wandel, jog, fiets, step, zeil of kajak. Leerlingen raken hun energie kwijt, letter beter op tijdens ‘infomomenten’ en je verduurzaamt je reisgedrag ter plaatse.

3. Bekijk ook de verborgen schatten

Highlights horen bij de reis. Je moet ze gezien hebben. Maar achter de façade van monumenten gaat de echte stad schuil. De rijke en complexe sociale, economische en culturele werkelijkheid. Maak tijd en ruimte om ze te ontdekken. Minder bezochte wijken, steden, zelfs landen bieden kleur, authenticiteit, gastvrije en nieuwsgierige locals, goedkopere lunches. Zelf niet bekend? We tonen je graag de weg.

4. Zorg voor evenwicht

Iedereen kan maar een bepaalde hoeveelheid ervaringen absorberen. Genoeg rustpauzes inlassen is een must. Wij adviseren de dag te starten met de serieuze (educatieve) programmaonderdelen en een lichter, actiever programma in de middag. Zo spreek je naast de geest, ook het hart en lichaam van leerlingen aan. Denk ook aan keuzeprogramma’s voor jongeren om hun eigen interesse te volgen. De ervaringen zullen beter blijven hangen. Wissel je bezoek in de stad of met een dagtocht buiten de drukte. Na 3 dagen Barcelona doet een dag in de bergen wonderen.

5. Laat leerlingen elkaar beter leren kennen

Creëer ruimte in de reis waarin jongeren elkaar op een andere manier gaan zien. Houd rekening met het sociale aspect van de reis, zeker nadat jongeren zo’n lange tijd vanuit huis hebben geleerd. Informeer naar onze suggesties voor groepsbindende activiteiten.

6. Ontmoet de lokale bevolking

Naast onderlinge ontmoeting zien we ook het ontmoeten van de locals als waardevolle toevoeging op reis. Eet, drink, dans als, en met, locals. Laat je rondleiden door lokale gidsen, bezoek een moskee of haman of volg een workshop. Lunch in een typische taverne. Ook de eerder genoemde opdrachten zijn uitstekende manieren om met de lokale bevolking in contact te komen.

7. Maak je programma interactief

Vervang je rondleiding door een stadsspel of ontdekkingstocht door de stad waar leerlingen samenwerken, hun interesses delen. Onze digitale LessonUp lessen zijn geweldige hulpmiddelen om leerlingen in groepjes zelfstandig de stad te laten ontdekken. Ze zijn helemaal gratis en toegespitst op de interesses van jongeren. Als docent monitor je op afstand de verschillende groepjes van je klas. Populair zijn de ‘Truth or Dare’-lessen!  Ze prikkelen de nieuwsgierigheid, maar zijn soms ook gewoon hilarisch grappig.

8. Laat leerlingen meedenken en participeren

Begin je reis op school. Laat je leerlingen informatie verzamelen, keuze-activiteiten voorstellen, contacten leggen, lokale gewoontes onderzoeken. Spits opdrachten binnen taal- en andere vakken toe op je bestemming. Verhuis presentaties van leslokaal naar touringcar of museum. Je leerling als gids, reisleider, organisator in plaats van passieve volgzame klant.

9. Ga je voor de ultieme vorm van leerlingparticipatie? Doe het dan echt helemaal anders!

Informeer dan naar ons ‘ontwerp je reisavontuur’. Zeker nu je schoolreis mogelijk wat wordt uitgesteld tot later dit (school) jaar ontstaat ruimte om dit ontwerp met leerlingen en docenten onder begeleiding op te starten.

10. Integreer burgerschap en vergroot de blik van je leerlingen!

Met onze wereldburger opdracht als ludiek hulpmiddel vergroot je de impact van je reis. De opdracht moedigt jongeren aan om met een andere ‘attitude’ op reis te gaan. Ze kruipen in de rol van een reisjournalist. De opdracht ligt als een flexibele  laag over de reis heen en vereist geen aanpassing in je programma.  Geschikt op iedere locatie voor iedere groep ongeacht leeftijd of niveau. Zo stimuleer je bewustwording en maak je jongeren nieuwsgierig naar de gewoontjes van een ander.

11. Voeg een Young Impact Challenge Pakket aan je schoolreis toe

Young Impact en Travel Inventive hebben de handen in één geslagen met een unieke reisformule die de (buitenlandse) ervaring extra prikkelt. Zo stimuleren we samen jongeren om na ‘de reis van hun leven’ in actie te komen met duurzame impact als resultaat. De challenges richten zich op centrale thema’s als: gelijke kansen, maatschappij, diversiteit, klimaat en gezondheid.

12. Werk samen met je collega's aan vakoverstijgende reizen!

Hoe groter de eensgezindheid en de input vanuit verschillende vakken, hoe geslaagder de reis. Aan de directie om het overleg te creëren, maar ook ruimte en middelen om van een schoolreis werkelijk een pedagogisch maar ook onvergetelijk project te maken. Schoolreizen zouden geen sleur mogen worden, of een overbelasting voor een enkele docent. Lees ook eens meer over onze methodiek over het ontwerpen van de schoolreis van de toekomst. Elke schoolreis start tenslotte met het waarom van de reis. En natuurlijk nemen wij graag mee over de praktische en educatieve invulling van de reis. Dat biedt garanties, ervaring en een eigen netwerk van chauffeurs, gidsen, activiteit en logies.

13.Vernieuw

Wie op veilig speelt en zich aan de klassiekers houdt, mist verrassingen of nieuwe memorabele momenten. Durf te experimenteren. Je leerlingen hebben een jonge, flexibele geest. Maak er gebruik van. Probeer elk jaar minstens één nieuw programmaonderdeel uit. Niet gelukt? Volgende keer beter. Na een paar jaar ziet je reis er heel anders uit. Echt op zoek naar een andere bestemming? Maar weet je niet waar je moet beginnen? We begrijpen je, er is ook zoveel te ontdekken met je leerlingen! Doe onze schoolreizen bestemmingentest. Binnen 2 minuten maak je intuïtief een aantal keuzes. Wij zetten onze kennis in om jouw beste bestemmingen ertussenuit te vissen. Leuk om te doen, het brengt je ongetwijfeld op nieuwe ideeën. 

14. Evalueer

Vraag om constructieve feedback. Zo toon je je leerlingen dat je hun mening waardeert, maar laat je ook toe minder geslaagde onderdelen van je reis te vervangen. Beoordeel elk onderdeel van je reis, elke activiteit, elke gids. Behoud alleen het goede. Laat ook ruimte voor suggesties.

15. Geslaagd! En duurzaam!

Elk van bovenstaande tips verhoogt de duurzaamheid van je reis. Verrast? Naast ecologie, gaat duurzaamheid ook over kennis en respect voor een plaats en haar bevolking, over begrip en interactie. Kies voor lokaal, authentiek en kleinschalig. Denk ook aan de planeet. Schap het vliegtuig (of compenseer de uitstoot) en kies voor touringcar of de trein. Vraag naar het duurzaamheidsbeleid van onze leveranciers. Vraag creëert aanbod.

Meer weten?

Wij denken graag samen met jou mee over het duurzaam boosten van je buitenschoolse activiteiten in dit nieuwe tijdperk. Bel ons of laat je gegevens achter. Samen onderweg naar duurzame impact