Terug naar overzicht

Barcelona als schoolreisbestemming

Ga op schoolreis naar Barcelona en sta versteld over het enorme culturele aanbod. Naast vele musea, interessante tentoonstellingen en prachtige architectuur maak je ook kennis met de eeuwenoude Catalaanse gewoontes en tradities.

Cultuur, modernisme en tapas, wat wil je nog meer?


We geven je een aantal suggesties voor leuke to do’s in Barcelona. Handig als je voor het eerst een schoolreis naar Barcelona organiseert. Maar ook als jouw programma naar Barcelona al een aantal jaren hetzelfde is: maybe it time for change!

Op de fiets door Barcelona
Wist je dat deze stad ruim 300 kilometer aan fietspaden telt? En dat maakt fietsen door Barcelona echt héél leuk! Samen met onze partner Baja Bikes bieden we een veilige en toffe groepsexcursie aan voor jouw leerlingen. Met een Nederlandse gids gaan de leerlingen op pad en fietsen ze in groepjes langs de hotspots van Barcelona. Onderweg vertelt de gids over de rijke historie en cultuur van de stad. Deze tour is de perfecte manier om de stad te leren kennen in een korte periode!

Palau de la Musica
Een bezoek aan dit modernistische muziekpaleis, dat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, mogen de leerlingen niet missen! Tijdens een rondleiding van een klein uur worden de leerlingen door een gids meegenomen in de geschiedenis van het concertgebouw. In de concertzaal met enorme lichtkoepel worden er nog steeds nationale en internationale concerten gegeven! Let op: een bezoek aan Palau de la Música is alleen tijdens een rondleiding of voorstelling mogelijk. We maken graag een reservering voor je.

Het modernisme
Laat je leerlingen tijdens de schoolreis naar Barcelona kennis maken met het modernisme. Barcelona staat namelijk bekend als de wereldstad van het modernisme. Deze architectonische stijl is in heel Barcelona terug te zien. Op gebouwen, winkels, restaurants, fabrieken en zelfs straatmeubilair. De beste voorbeelden van deze kunststroming vind je in de wijk l’Eixample. Je kan het modernisme herkennen aan het gebruik van kromme lijnen, asymmetrische vormen en versieringen geïnspireerd door de natuur. Gaudí is de bekendste architect van het modernisme en tijdens een stedentrip naar Barcelona kan je niet om hem heen. Onder andere de Sagrada Família en Park Güell behoren tot zijn meesterwerken.

Het bezoeken van de Sagrada Família met schoolgroepen kan soms wat lastig zijn. Heb je een bus ter beschikking? Skip de Sagrada Família dan en bezoek Gaudi’s Crypte. Dagelijks bezoeken mensenmassa’s de Sagrada Familia, maar op twintig minuten rijden van Barcelona vind je het voormalige textiel dorpje Colonia Güell. Hier is de meest verborgen schat van Gaudí te vinden: Gaudí’s crypte. Leerlingen kunnen alles leren over de experimenten die Gaudí in deze kerk deed. Veel van deze experimenten gebruikte hij later bij de bouw van de Sagrada Família.

Barcelona heeft ook een flink aantal modernistische gebouwen die nog niet zo bekend zijn. Geef je leerlingen de opdracht uit te zoeken welke gebouwen dit zijn en doe een tour langs deze gebouwen tijdens de schoolreis. Voorbeelden van ‘onbekende’ modernistische gebouwen in Barcelona zijn: Casa Calvet, Palau Macaya en Casa Fajol.

Vamos a la playa!
Een goede balans tussen leerzame excursies en ontspanning is belangrijk in een schoolreis. Bezoek daarom, net als locals, het strand Montgat Nord. Dit strand is gelegen net buiten de stad, maar doorgaans minder druk en een stuk schoner!

Mont Montjuïc
Één van de leukste plekjes van Barcelona is Mont Montjuïc, een heuvel in het zuiden van de stad. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kan er voor kiezen de heuvel met je leerlingen te beklimmen of de kabelbaan naar boven te nemen. Bovenop de heuvel vind je het verdedigingsfort Castell de Montjuïc, een openlucht museum over Spanje en veel groen. Geniet in één van de tuinen of parken in deze bergachtige omgeving. Aanrader: loop naar beneden want Mont Montjuïc zit vol leuke plekjes en bezienswaardigheden!

Bezoek een Mercat
Geef de leerlingen de tip om in hun vrije tijd een lokale markt te bezoeken. Mercat de la Boqueria is bekend maar ook erg toeristisch. Dit zijn onze aanraders:

  • Mercat de Sant Antoni: één van de grootste en oudste markthallen met maar liefst 235 marktkraampjes.
  • Mercat de Galvany: ga net zoals de locals naar deze markhal, één van de mooiste in Barcelona!
  • Mercat de la Barceloneta: de hypermoderne markthal van de visserwijk Barceloneta is een aanrader voor architectuurliefhebbers. Ook Locals komen hier hun boodschappen doen.


In Barcelona is er ongelooflijk veel te doen. Bovenstaande tips zijn dan ook maar een kleine greep uit wat er allemaal mogelijk is. Paraderen over de Ramblas, tapas eten en genieten van de zon mag natuurlijk niet vergeten worden! Heb je vragen over de mogelijkheden in Barcelona? Neem dan contact met ons op of vraag direct een offerte aan.