Schloss Schonbrunn
Terug naar overzicht

De favoriete bestemming van Marieke

Zonder ook maar een keer in Wenen te zijn geweest, heb ik mijn spullen gepakt en ben ik daar gaan wonen (jaja, voor de liefde). Je zult het wel begrijpen: een bijzondere en leerzame periode in mijn leven.

Wenen is een hele schone stad, heeft bijzondere architectuur in letterlijk alle straten van de stad en het metrostelsel is perfect waardoor je makkelijk en snel van A naar B reist. Tevens is er veel groen en zijn er veel mooie parken zoals het Stadspark en het Prater park. Wel moet ik zeggen dat Wenenaren iets wat stugge mensen zijn, maar voor de toeristen doen ze alles en zijn ze enorm beleefd. Wenen is in toeristische zin heel erg upcoming. Veel mensen denken dat Wenen vooral geliefd is door oudere mensen, maar dit is helemaal niet zo. Er is super veel jeugd en het is een grote studentenstad geworden. Zo goed als alle toeristen zijn te vinden in het eerste district (De Innere Stadt) van Wenen. Hier zijn alle must-sees te vinden: Stephansdom, MuseumQuartier, Operagebouw en Heldenplatz waar momenteel grote musea in gevestigd zijn. Dit ligt allemaal op loopafstand van elkaar en is zeker de moeite waard! Een uitzondering op deze regel is Schloss SchÓ§nbrunn (huis van Sisi), wat één van bekendste bezienswaardigheden van Wenen is. Dit ligt net buiten het centrum maar is met de metro uitstekend te bereiken. Bereid je voor op een enorme massa aan Chinezen die met hun camera rondlopen en letterlijk van ALLES een foto maken. Het indrukwekkende paleis is omgeven door prachtige tuinen waar je heerlijk kunt wandelen. De lokale bevolking gebruikt deze tuinen als hardloopgebied.

Genoeg over deze must-sees want Wenen heeft zoveel meer te bieden. Ik vertel je er graag meer over! Wie aan Oostenrijk denkt, denkt misschien wel aan een bergachtige omgeving maar voor de lokale bevolking is de omgeving van Wenen maar ‘vlak’. Nou geloof mij: Wenen is niet vlak! Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de Kahlenberg. Hier kun je door de wijngaarden wandelen en genieten van een prachtig uitzicht op de hele stad. Tevens is er een natuurgebied, genaamd Lainzer Tiergarten, waar je kunt genieten van mooie heuvelachtige natuur met loslopende wilde zwijnen, herten en andere dieren. Mooi weer? Vergeet dan niet een duik te nemen in de Donau! Houd er enkel rekening mee dat dit niet overal toegestaan is i.v.m. de stroming. Er is overigens altijd leven langs de Donau en het is een ideale plek om even lekker te chillen tussen alle activiteiten door met genoeg terrassen en mogelijkheden tot wateractiviteiten.

De bekende Wiener Schnitzel is natuurlijk overal te krijgen in Wenen, maar om de optimale Oostenrijkse ervaring te beleven, zou ik zeker een keer gaan eten bij een lokale ‘Heuriger’. Dit zijn familierestaurants waarbij typische Oostenrijkse maaltijden worden genuttigd en waar wijn e.d. zelf wordt gemaakt van de druiven van wijngaarden uit de omgeving! Geïnteresseerd in meer lokale specialiteiten? Ga dan naar de Naschmarkt in het 5e district. Hier vind je een leuke markt waar de boeren uit de omgeving heen komen om hun lekkernijen te verkopen.

Last but not least: huur een fiets, ontwijk even alle toeristen en ontdek andere bijzondere wijken in de stad zoals Neubau en Mariahilf!

Bovenstaande activiteiten zijn vrijwel allemaal goed te doen voor groepen en kunnen dus ook opgenomen worden in het programma van jouw schoolreis naar Wenen.

Wenen heeft mijn hart veroverd. Wanneer die van jou?

Bekijk voor meer informatie onze pagina over Wenen.