Terug naar overzicht

Uniek samenwerking met Buddy to Buddy voor jongeren op schoolreis

Voor veel Nederlandse jongeren is op schoolreis gaan vanzelfsprekend. We hebben een paspoort en zijn vrij om te gaan en staan waar we willen. Maar niet iedereen is die vrijheid gegund. Miljoenen mensen op de wereld hebben reisbeperkingen, of gaan niet vrijwillig op reis maar verlaten noodgedwongen hun land. Hoe is het om als vluchteling je land te moeten verlaten, alles achter te laten en helemaal opnieuw te beginnen?

Maatschappelijk onderdeel van de schoolreis

Travel Inventive en Buddy to Buddy hebben als maatschappelijk onderdeel van de schoolreis een programma samengesteld waarbij leerlingen op een laagdrempelige manier leren over de situatie waarin vluchtelingen zich begeven. Over het noodgedwongen op reis gaan, en over hoe het is als je eenmaal in Nederland aangekomen bent.

Hoe we de blik van de leerlingen vergroten voorafgaand aan hun schoolreis

In het voorprogramma van jullie reisweek neemt Buddy to Buddy leerlingen mee op de reis van een leeftijdsgenoot die is gevlucht. Want door het verhaal van een vluchteling te leren kennen, vergroot je je eigen wereld en begin je je reis misschien wel met een net iets ander gevoel.

The things they carries

Wat zou jij meenemen als je moest vluchten? Een voorwerp dat je op je lijf kunt dragen? Iets dat je houvast biedt of helpt om verbonden te blijven met thuis? Zo nam Sam uit Syrië zijn huissleutel mee. Hij dacht snel weer thuis te komen. Tot hij een foto kreeg van een achtergebleven vriend. Op de plek waar zijn huis eerst stond, was alles bijna totaal verwoest. Allene de voordeur stond nog overeind. Deze verhalen maken altijd veel indruk op de jongeren die op schoolreis gaan. 

Hoe ziet het programma er uit?

Het programma is vooraf aan de reisweek en is volledig digitaal. De inhoud is zo gemaakt dat het weinig extra begeleiding van de docenten vraagt. Leerlingen leren over de vlucht, en over vluchteling zijn in Nederland. Tenslotte komen ze in teams in actie om geld in te zamelen voor het goede doel.

“Sinds ik het verhaal van Ahmad ken, kijk ik ook door zijn ogen naar mijn eigen land, waardoor ik de rijkdom van vrijheid zoveel meer besef”.

Meer weten?

Interesse in de het programma dat we samen met Buddy to Buddy kunnen aanbieden in het kader van MDT? Bel of mail met Ellen | 076 522 30 57. Zij informeert je graag over de mogelijkheden.