Op schoolreis naar Ieper met Travel Inventive

Schoolreis Ieper

Woelige geschiedenis in 'Vredesstad'

De woelige geschiedenis van vredesstad Ieper

Het ontdekken van ‘vredesstad’ Ieper draait grotendeels om de internationale geschiedenis van de eerste wereldoorlog. De stad is altijd uit Duitse handen gebleven maar daarentegen nooit ontsnapt aan het oorlogsgeweld. Indrukwekkend zijn de vele loopgraven waar leerlingen fysiek ervaren hoe het was vast te zitten. In de directe omgeving zijn leerlingen geraakt door de tientallen begraafplaatsen met herdenkingsmonumenten van zowel Britse, Belgische, Franse als Duitse soldaten.

Het interactieve In Flanders Fields Museum in de oude Lakenhallen op de Grote Markt is een mustsee. Hier wordt de geschiedenis interactief zichtbaar. Het monumentale centrum met de bijzondere Menenpoort blijft leerlingen bij door de duizenden namen die aan de binnenkant van de poort gekerfd zijn van overleden dappere soldaten. Al ruim 100 jaar blazen klaroeners  ‘the last post’ als eerbetoon aan de vermiste Britse soldaten. 

Offerte aanvragen
Op schoolreis naar Ieper met Travel Inventive

Waarom naar 'Vredesstad' Ieper?

Tastbare woelige oorlogsgeschiedenis komt tot leven

Historisch ommuurd stadscentrum

Dagelijkse indrukwekkende 'last post' met Klaroenblazers

Dichtbij maar echt in het Vlaamse buitenland

Op schoolreis naar Ieper
Op schoolreis naar Ieper met Travel Inventive

Natuurlijk biedt Ieper buiten de hartverscheurende geschiedenis ook hele andere ervaringen. Vanaf de Menenpoort start de vestingsroute voor een bijzondere stadswandeling langs het historische centrum van Ieper. In de directe omgeving van Ieper zijn prachtige natuurgebieden. Toch even een extra uitstapje over de grens? Denk dan ook aan Lille dat vanuit Ieper goed te bereizen is voor een dag. 

Toch blijft de oorlog centraal staan tijdens een schoolreis Ieper. Wil je je bezoek extra impact meegeven? Bekijk dan samen met je leerlingen de film 1917, waarin onder andere de derde slag om Ieper centraal staat. Uiteindelijk is Ieper in de oorlog totaal verwoest bij de vierde en laatste slag. De stad is grotendeels met Duits geld teruggebracht in de originele staat als onderdeel van de afgedwongen ' Wietergutmachung'. Deze wederopbouw duurde ruim 40 jaar. Ieper blijft daarmee het middelpunt van de herdenking van de 1e wereldoorlog. Dat is alleen al te zien aan alle velden rondom de stad met meer dan 170 - goed onderhouden - begraafplaatsen. 

Op schoolreis naar Ieper met Travel Inventive
op schoolreis naar Ieper

Ervaring van collega Esther

Lees de ervaring van Esther