Schoolreizen en corona

Buitenlandse schoolreizen in coronatijd

Wij beantwoorden alle vragen voor docenten

-

Begin dit jaar had niemand kunnen voorspellen dat de wereld op z’n kop zou staan. We waren gewend overal grenzeloos heen te reizen. Door de pandemie is deze onbezorgde houding minder zorgeloos. Naarmate de tijd vordert, komt het normale leven weer op gang. De meeste Europese bestemmingen staan inmiddels weer op code geel. Dat betekent dat deze bestemmingen gelukkig weer te bezoeken zijn, ondanks het feit dat een beperkt aantal bestemmingen ook weer terug vallen in code oranje.

Natuurlijk nemen wij als schoolreisorganisatie het voortouw en ontwikkelen we onze schoolreisprogramma’s coronaproof zodat de leerlingen optimaal kunnen genieten van hun schoolreis. Daarbij verliezen we de huidige realiteit niet uit het oog.  

Als schoolreisspecialist begrijpen we heel goed dat je in deze onzekere periode met vragen zit over je schoolreis. Samen met ons netwerk van scholen door heel Nederland hebben we de belangrijkste vragen op een rijtje gezet.

1. Hoe gaan wij bij Travel Inventive om met schoolreizen en het coronavirus?

Wij zijn al ruim 20 jaar dé specialist in buitenlandse schoolreizen en willen schoolreizen met dezelfde kwaliteit blijven aanbieden. Zolang er geen zicht is op een werkbaar vaccin bieden we onze schoolreizen coronaproof aan. Uiteraard staat jullie gezondheid en veiligheid bij ons voorop. Daarnaast zijn we natuurlijk afhankelijk van de bereisbaarheid van de schoolreis bestemmingen.

Wat wij standaard doen?

 • Je krijgt persoonlijk en aangepast reisadvies op maat.
 • We blijven op de hoogte en checken het reisadvies.
 • We volgen het advies van overheid en hebben nauw contact met onze leveranciers ter plaatse.
 • We bieden 24/7 hulp wanneer nodig.
 • Indien nodig helpen we je met omboeken of annuleren.
 • We brengen je altijd veilig thuis.
 • We houden rekening met de regels van desbetreffend land.
 • We stimuleren flexibel reizen en adviseren daarom het reizen per touringcar.
 • We boeken accommodaties die de richtlijnen van het desbetreffende land op volgen.
 • We organiseren schaduw / spiegel programma’s om de groepjes ter plaatse te verkleinen.
 • We bieden programma’s aan die veelal buiten plaats vinden. Benut daarvoor ook onze gratis Lesson-Up lessen, waarbij wij ter plaatse interactieve lessen en opdrachten aanbieden die leerlingen in kleine groepjes zelfstandig kunnen uitvoeren.

2. Onder welke flexibele voorwaarden bieden jullie een schoolreis-annuleringsgarantie?

Als schoolreisspecialist begrijpen we heel goed dat je in deze onzekere tijd risico's wilt afdekken. Met onze schoolreis annuleringsgarantie annuleer je tot 6 weken voor vertrek kosteloos je schoolreis. 

Schoolreis-annuleringsgarantie B1 | Premie 10% van de reissom flexibel annuleren 

Met deze garantie annuleer je je reis tot 6 weken voor vertrek kosteloos zonder opgaaf van redenen. We boeken ook flexibel je volledige programma kort voor vertrek (binnen 6 weken voor vertrek). De premie bedraagt 10% van de reissom met een maximum van €30,- per deelnemer. Bijkomend voordeel: ga je gewoon op reis, dan storten we de premie terug!


Houd rekening met mogelijke beperkingen in beschikbaarheid van populaire excursies. Reserveringen die we op jouw verzoek eerder maken vallen buiten de schoolreis-annuleringsgarantie bij eventuele annulering.

1 Beperkte keuze uit vaste partners van accommodaties, vervoerders en excursies die aan deze garantieformule meewerken.

3. Wat kan je zelf doen tegen het coronavirus?

Het klinkt allemaal zo logisch, maar we herhalen het graag nog eens. Laat de leerlingen die verkouden zijn, hoesten, niezen of verhoging/ koorts hebben niet mee gaan. Ook als iemand uit jouw of hun huishouden verhoging/ koorts heeft, blijf je thuis. Als bij een deelnemer op reis corona wordt vastgelegd ben je zowel letterlijk als figuurlijk verder van huis. En nog belangrijker: bekijk wat de voorschriften op de bestemming zijn en neem deze van te voren door. Zo houd je in Nederland 1,5 meter afstand, schud je geen handen en draag je een mondkapje in het OV. Deze regels verschillen per land. Als Nederlandse reiziger houd je je naast de Nederlandse regels ook aan de vereisten op je bestemming.

4. Welke bestemmingen zijn veilig?

Voor de meest recente reisadvies van de Rijksoverheid kun je hier terecht. 

5. Kan er weer gereisd worden met de bus?

Ja, er kunnen weer schoolreizen met de bus plaatsvinden. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht. Ook is het niet toegestaan te lopen in de touringcar, je blijft dus op je plaats zitten. De chauffeur bepaalt wat mag en wat niet mag. Samen met de docent zorgen wij voor een volledige passagierslijst en een ingevulde en ondertekende gezondheidsverklaring per groep. Deze zullen wij aanleveren bij de vervoerder. Naar schoolreizen met de bus gaat momenteel onze voorkeur uit, het geeft namelijk veel flexibiliteit. Wanneer het reisadvies op de bestemming verandert, dan is het met de bus nagenoeg altijd  mogelijk, eerder dan gepland, weer richting Nederland te reizen. Travel Inventive zal samen met de school kijken naar de mogelijkheden.

6. Kan er weer gereisd worden met de boot?

Ja, dit is ook weer mogelijk. Aan boord worden de nodige maatregelen getroffen en is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht.

7. Kan er weer gereisd worden met het vliegtuig?

Het vliegverkeer start langzaamaan weer op. Uiteraard met de bekende maatregelen. Denk aan het verplicht dragen van een mondkapje tijdens het boarden en aan boord. Deze breng  je altijd zelf mee , dus houd hier rekening mee! Ook moeten alle passagiers ouder dan 13 een gezondheidsverklaring in vullen. Verder wordt het contact tussen bemanning en passagiers zoveel mogelijk beperkt. Voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen gelden mogelijk andere regels, bijvoorbeeld over mondkapjes en afstand houden. Wij zullen je hier over informeren. Het kan uiteraard nooit kwaad zelf te informeren bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij voor meer informatie over de regels . Licht jouw leerlingen van te voren in.

8. Kan er weer gereisd worden met de trein?

Ja, dit is weer mogelijk. Stap voor stap gaan we weer terug naar een normale dienstregeling. Nog niet alle treinverbindingen zijn hersteld, maar de verwachting is wel dat komende weken steeds meer internationaal treinverkeer gaat rijden.
In Nederland verplicht om een mondkapje te dragen in het gehele Openbaar Vervoer. Maar voor alle grensoverschrijdende treinen geldt dat je je moet houden aan de regels die in de betreffende landen gelden waar je met de trein doorheen reist. Op deze pagina van de NS vind je welke beschermingsmiddelen per land verplicht zijn.

9. Hoe zit het met de accommodaties?

De meeste accommodaties zijn gewoon open en hebben zich aangepast aan de maatregelen en richtlijnen die in dat land gelden. Uiteraard kiezen wij samen met jou voor een accommodatie waar we zelf ook wakker zouden willen worden. We checken of het schoon is en of de accommodatie de richtlijnen volgt. Hieronder vind je voorbeelden van maatregelen die genomen zijn door verschillende hostels waarmee wij samenwerken:

 • Er zijn check-in programma’s waardoor groepen vooraf online kunnen inchecken.
 • Er zijn speciale schoonmaakprogramma’s opgesteld waarbij rekening wordt gehouden met de eisen van de lokale autoriteiten. Grote gemeenschappelijke zalen (zoals de sportruimtes en lounges worden gesloten).
 • Mondkapjes en hygiënische producten zijn te koop bij de hostels.
 • Drinken en eten zal niet meer in buffetvorm, maar in individuele verpakkingen worden aangeboden en voor het ontbijt zal gebruik gemaakt worden van verschillende tijdsvakken.
 • Door middel van pijlen en stickers zal duidelijk gemaakt worden wat de verschillende afstanden tussen personen moet zijn in het hostel, zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden.

10. Kan er al weer buiten Europa gereisd worden?

Reizen naar landen buiten het EU/Schengengebied worden voorlopig afgeraden. Een schoolreis buiten Europa kan dus nog even niet.

11. Wat als het reisadvies verandert?

We zouden graag in de toekomst kijken om te zien hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen, maar helaas: dat is ook voor ons nog een grote vraag. Het is mogelijk dat de reisadviezen in de toekomst  weer worden gewijzigd. In dat geval kijken wij samen met de docent naar de beste oplossing. Bijvoorbeeld de schoolreis annuleren of de schoolreis omboeken naar een latere datum of een andere bestemming.

12. Ik heb een schoolreis geboekt maar hoe zit het met betalingen?

Blijf je openstaande aan- of restantbetalingen doen. Als betalingen uitblijven, zijn wij genoodzaakt om dat als een annulering te behandelen en worden er annuleringskosten aan je doorberekend.

13. Wat als het reisadvies tijdens de schoolreis verandert?

Het kabinet heeft benadrukt dat er niet gerepatrieerd zal worden. Deze verantwoordelijkheid ligt sowieso bij ons als reisorganisatie en niet bij de overheid. Dit houdt in dat als het reisadvies wijzigt van geel naar oranje tijdens de schoolreis, wij samen met de docent gaan kijken of het nodig is de groep eerder terug te halen. Mocht het zo zijn dat het reisadvies van de bestemming oranje wordt tijdens de schoolreis, dan kan het zijn dat de leerlingen en de docenten bij terugkomst in thuisquarantaine moeten.

14. Tijdens de schoolreis verandert in het desbetreffende land het reisadvies naar code oranje of rood. Zijn de leerlingen dan verzekerd?

Als dit het geval is, adviseert de overheid zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren. Als er een reisverzekering afgesloten is blijft deze geldig tot het eerst mogelijke moment dat de reiziger naar huis kan terugkeren. Wie ondanks de risico's besluit te blijven, kan geen aanspraak meer maken op de reisverzekering.

Let op: Het afbreken van de schoolreis vanwege de uitbraak van het coronavirus vergoedt de annuleringsverzekering niet. De reisverzekering vergoedt repatriëring of andere extra kosten vanwege de uitbraak van het coronavirus niet. Een uitzondering hierop is al één van de meeverzekerde(n) besmet raakt met het coronavirus. Check de voorwaarden van de reis- en/of annuleringsverzekering die is afgesloten.  

15. Is de schoolreis gedekt door het Calamiteitenfonds waar Travel Inventive bij aangesloten is?

Het antwoord is: nee. Het Calamiteitenfond dekt geen ziektes/epidemieën.

16. Ik heb een schoolreis geboekt maar wil toch annuleren.

A. Krijg ik dan mijn geld terug?
Dat is afhankelijk van de situatie. Als je je  je reis annuleert, gelden hiervoor de reguliere ANVR annuleringsvoorwaarden en worden dan ook de reguliere annuleringskosten doorberekend. Gaat jouw schoolreisbestemming  na je boeking op oranje dan is dat niet direct een geldige reden om te annuleren. Tegen de tijd dat je reist, kan de bestemming immers weer gewijzigd zijn in code geel of groen. Officieel heb je binnen 3 dagen voor vertrek naar een bestemming met code oranje een geldige reden tot kosteloze annulering. Vanzelfsprekend houden we in dergelijke situaties nauw contact met je en zullen we er alles aan doen je bestemming te wijzigen of om te boeken naar een later tijdstip. Hierover gaan we uiteraard eerder met je in overleg dan de wettelijk gestelde 3 dagen voor vertrek.

B. Kan ik ook een voucher krijgen?
Vouchers worden uitgegeven door het SGR. SGR behartigt de belangen van de consument. Travel Inventive is aangesloten bij het zakelijke zusje; de SGRZ. SGRZ is een garantiefonds voor de zakelijke markt en dekt geen vouchers. Dat betekent dat bij een annulering of omboeking wij geen vouchers kunnen uitgeven die dekking bieden bij een eventueel faillissement. In overleg zullen we proberen je reis om te boeken naar een nieuwe datum. Je financiële risico is dan weer gedekt met een nieuwe boekingsovereenkomst. Wil je toch annuleren? Dan gelden de reguliere ANVR annuleringsvoorwaarden. Natuurlijk proberen we de kosten van je annulering in overleg met onze partners te beperken.

17. Is een schoolreis met al deze regels nog wel leuk?

Uiteraard moeten de leerlingen zich aan de regels houden, maar daarnaast kan er nog volop genoten worden! Samen met jou (de docent) zullen we er alles aan doen om de schoolreis  tot een succes te maken. Met een educatief programma en een 24 uurs vangnet vanuit Travel Inventive kun je met een gerust hart op schoolreis. Vanzelfsprekend stellen we samen met jou een veilig  programma op waarbij we rekening houden met de richtlijnen op bestemming (bijvoorbeeld de maximaal toegestane groepsgrootte op locatie).  Voordeel in deze huidige coronatijd: het is rustiger op de meeste schoolreisbestemmingen. Dat betekent betere prijzen en meer keuzevrijheid om je programma optimaal te vast te leggen.

18. Waar vind je meer up to date informatie?

 • Onze branchevereniging ANVR heeft veelgestelde vragen en antwoorden op hun site gezet. Hier vind onder andere antwoorden op vragen over risico’s als de kleurcode van je bestemming verandert op reis of als je ter plaatse in quarantaine zou moeten.
 • Op Nederlandwereldwijd vind je alle up to date informatie per land.