Schoolreizen in coronatijd

We beantwoorden al je vragen

Informatie voor ouders

De school van uw kind heeft ervoor gekozen hun buitenlandse schoolreis samen met ons bedrijf te organiseren. Wel zo’n prettige idee dat er een professionele branche gecertificeerde reisorganisatie meedenkt met het organiseren van de schoolreis van uw zoon of dochter. Als schoolreisspecialist begrijpen we heel goed da t je in deze onzekere corona-periode  als ouder met vragen zit over de schoolreis van je kind. Samen met ons netwerk van scholen door heel Nederland hebben we de belangrijkste vragen van ouders op een rijtje gezet.

1. Kan mijn zoon/dochter nog wel op schoolreis?

Begin dit jaar had niemand kunnen voorspellen dat de wereld op z’n kop zou staan. We waren gewend overal grenzeloos heen te reizen. Door de pandemie is deze onbezorgde houding minder zorgeloos. Naarmate de tijd vordert, komt het normale leven weer op gang. De meeste Europese bestemmingen staan inmiddels weer op code geel. Dat betekent dat deze bestemmingen gelukkig weer te bezoeken zijn, ondanks het feit dat een beperkt aantal bestemmingen ook weer terug vallen in code oranje.

Natuurlijk nemen wij als schoolreisorganisatie het voortouw en ontwikkelen we onze schoolreisprogramma’s coronaproof zodat je zoon/dochter optimaal kan genieten van de schoolreis. Daarbij verliezen we de huidige realiteit niet uit het oog. Dat betekent concreet dat we samen met jullie school een programma op bestemming maken waarin we rekeninghouden met beperkende lokale maatregelen, naast de inmiddels zo bekende gedragsregels in Nederland.

2. Wat is het reisadvies van de Rijksoverheid?

Voor de meest recente lijst van landen kun je hier een kijkje nemen. 

3. Kan er weer gereisd worden met de bus?

Ja, er kunnen weer schoolreizen met de bus plaatsvinden. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht. Ook is het niet toegestaan te lopen in de touringcar, je blijft dus op je plaats zitten. De chauffeur bepaalt wat mag en wat niet mag. Samen met de docent zorgen wij voor een volledige passagierslijst en een ingevulde en ondertekende gezondheidsverklaring per groep. Deze zullen wij aanleveren bij de vervoerder. Naar schoolreizen met de bus gaat momenteel onze voorkeur uit, het geeft namelijk veel flexibiliteit. Wanneer het reisadvies op de bestemming verandert, dan is het met de bus nagenoeg altijd  mogelijk, eerder dan gepland, weer richting Nederland te reizen. Travel Inventive zal samen met de school kijken naar de mogelijkheden.

4. Kan er weer gereisd worden met de boot?

Ja, ook dit is weer mogelijk. Aan boord worden de nodige maatregelen getroffen en is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht.

5. Kan er weer gereisd worden met het vliegtuig?

Het vliegverkeer start langzaamaan weer op. Uiteraard met de bekende maatregelen. Denk aan het verplicht dragen van een mondkapje tijdens het boarden en aan boord. Deze breng  je altijd zelf mee , dus houd hier rekening mee! Ook moeten alle passagiers ouder dan 13 een gezondheidsverklaring in vullen. Verder wordt het contact tussen bemanning en passagiers zoveel mogelijk beperkt. Voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen gelden mogelijk andere regels, bijvoorbeeld over mondkapjes en afstand houden. Wij zullen de school hier over informeren. Maar het kan uiteraard ook nooit kwaad zelf te informeren bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij voor meer informatie over de regels . Licht jouw zoon/dochter van tevoren in.

6. Kan er weer gereisd worden met de trein?

Ja, dit is weer mogelijk. Stap voor stap gaan we weer terug naar een normale dienstregeling. Nog  niet alle treinverbindingen zijn hersteld. Zo rijdt bijvoorbeeld de rechtstreekse verbindingen tussen Amsterdam en Londen met Eurostar nog niet. De verwachting is wel dat komende weken steeds meer internationaal treinverkeer  gaat rijden.

Vanaf 1 juni is het in Nederland verplicht om een mondkapje te dragen in het gehele Openbaar Vervoer. Maar voor alle grensoverschrijdende treinen geldt dat je je moet houden aan de regels die in de betreffende landen gelden waar je met de trein doorheen reist. Op deze pagina van de NS vind je welke beschermingsmiddelen per land verplicht zijn.

7. Hoe is schoolreisbestemming uitgekozen?

Als schoolreisspecialist houden wij samen met de scholen waar wij mee samenwerken nauwgezet de reisadviezen in de gaten. We sturen je alleen naar bestemmingen waar je welkom bent als Nederlandse reiziger en waar je niet in quarantaine hoeft bij binnenkomst of na terugkomst.

8. Hoe zit het met de accommodaties?

De meeste accommodaties zijn gewoon open en hebben zich aangepast aan de maatregelen en richtlijnen die in dat land gelden. Uiteraard kiezen wij voor een accommodaties waar we zelf ook wakker zouden willen worden. We checken of het schoon is en of de accommodatie de richtlijnen volgt. Hieronder vind je voorbeelden van maatregelen die genomen zijn door de accommodaties waar wij mee samen werken:

  • Er zijn check-in programma’s waardoor groepen vooraf online kunnen inchecken.
  • Er zijn speciale schoonmaakprogramma’s opgesteld waarbij rekening wordt gehouden met de eisen van de lokale autoriteiten. Grote gemeenschappelijke zalen (zoals de sportruimtes en lounges worden gesloten).
  • Mondkapjes en hygiënische producten zijn te koop bij de hostels.
  • Drinken en eten zal niet meer in buffetvorm, maar in individuele verpakkingen worden aangeboden en voor het ontbijt zal gebruik gemaakt worden van verschillende tijdsvakken.
  • Door middel van pijlen en stickers zal duidelijk gemaakt worden wat de verschillende afstanden tussen personen moet zijn in het hostel, zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden.

9. Wat als het reisadvies verandert?

We zouden graag in de toekomst kijken om te zien hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen, maar helaas: dat is ook voor ons nog een grote vraag. Het is mogelijk dat de reisadviezen in de toekomst weer naar oranje of zelfs rood worden gewijzigd. In dat geval kijken wij samen met de school naar de beste oplossing. Bijvoorbeeld de schoolreis annuleren of de schoolreis omboeken naar een latere datum of een andere bestemming.

10. Wat als het reisadvies tijdens de schoolreis verandert?

Het kabinet heeft benadrukt dat er niet gerepatrieerd zal worden. Deze verantwoordelijkheid ligt sowieso bij ons als reisorganisatie en niet bij de overheid. Dit houdt in dat als het reisadvies wijzigt van geel naar oranje tijdens de schoolreis, wij samen met de docent gaan kijken of het nodig is de groep eerder terug te halen. Mocht het zo zijn dat het reisadvies van de bestemming oranje wordt tijdens de schoolreis, dan kan het zijn dat jouw kind bij terugkomst in thuisquarantaine moet.

11. Is mijn zoon/dochter verzekerd als hij naar een ‘geel’ land gaat?

Dat hangt er vanaf of en welke verzekeringen (reisverzekering/annuleringsverzekering) de school heeft afgesloten. De voorwaarden verschillen per verzekeringsmaatschappij. Check bij de contactpersoon van school welke verzekeringen er zijn afgesloten en wat de voorwaarden van deze verzekering zijn.

12. Tijdens de schoolreis verandert in het desbetreffende land het reisadvies naar code oranje of rood. Is mijn zoon/dochter dan verzekerd?

Als dit het geval is, adviseert de overheid zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren. Als er een reisverzekering afgesloten is blijft deze geldig tot het eerst mogelijke moment dat de reiziger naar huis kan terugkeren. Wie ondanks de risico's besluit te blijven, kan geen aanspraak meer maken op de reisverzekering.

Let op: Het afbreken van je reis vanwege de uitbraak van het coronavirus vergoedt de annuleringsverzekering niet. De reisverzekering vergoedt repatriëring of andere extra kosten vanwege de uitbraak van het coronavirus niet. Een uitzondering hierop is als jouw zoon/dochter of (een van) de meeverzekerde(n) besmet raakt met het coronavirus.

13. Kan er al weer buiten Europa gereisd worden?

Reizen naar landen buiten het EU/Schengengebied worden voorlopig afgeraden. Een schoolreis buiten Europa kan dus nog even niet.

14. Wat kun je zelf doen als ouder?

Het klinkt allemaal zo logisch, maar we herhalen het graag nog eens. Laat je kind die verkouden is, hoest, niest of koorts heeft niet mee gaan. Ook als iemand uit jouw huishouden koorts heeft, blijven ze thuis. Als bij een deelnemer op reis Corona wordt vastgelegd ben je zowel letterlijk als figuurlijk verder van huis. En nog belangrijker: bekijk wat de voorschriften op de bestemming zijn en neem deze van te voren met je kind door. Zo houd je in Nederland 1,5 meter afstand, schud je geen handen en draag je een mondkapje in het OV. Deze regels verschillen per land. Als Nederlandse reiziger houd je je naast de Nederlandse regels ook aan de vereisten op je bestemming.

15. Is een schoolreis met al deze regels nog wel leuk?

Uiteraard moeten de leerlingen zich aan de regels houden, maar daarnaast kan er nog volop genoten worden! Samen met de docent zullen we er alles aan doen om de schoolreis  tot een succes te maken. Met een educatief programma en een 24 uurs vangnet vanuit school en Travel Inventive kun je je zoon/dochter met een gerust hart op schoolreis sturen. Vanzelfsprekend stellen we met de docent  een Covid-proof programma op waarbij we rekening houden met de richtlijnen op bestemming (bijvoorbeeld de maximaal toegestane groepsgrootte op locatie).

16. Waar vind je meer up to date informatie?

  • Onze branchevereniging ANVR heeft veelgestelde vragen en antwoorden op hun site gezet. Hier vind onder andere antwoorden op vragen over risico’s als de kleurcode van je bestemming verandert op reis of als je ter plaatse in quarantaine zou moeten.
  • Op Nederlandwereldwijd vind je alle up to date informatie per land.