Terug naar overzicht

Duurzame schoolreizen winnen terrein

Duurzaam op schoolreis wordt de norm. Naast de reis zelf krijgt duurzaamheid in de programma’s een vaste plaats. Scholen zoeken naar thematische duurzame workshops op bestemming. Deze workshops geven jongeren inzicht in een duurzamer leven. Zo leren jongeren een positieve stempel op onze planeet te zetten. De programma’s met verschillende focuspunten kies je zowel Nederland als het buitenland. Zomaar een paar inspirerende voorbeelden:

Duurzame workshops op schoolreis in Duitsland

Duitsland biedt talloze duurzame workshops aan zowel in de steden als in de natuurparken. Een greep uit de mogelijkheden: 

  • Bremen: het Klimahaus in Bremerhaven aan de Noordzeekust biedt talrijke realistische workshops. In hun World Future Lab creëren je leerlingen hun eigen plannen voor een duurzamere toekomst. Natuurlijk toetsen ze ook de haalbaarheid van hun ideeën
  • Berlijn: het glaslaboratorium in Berlijn biedt diverse experimentele workshops met thema’s als: voedsel zonder genetische manipulatie, genetische vingerafdrukken en de chemie wat waterdruppels.  Een andere optie is het bezoek van een 2000 m2 Weltacker waar jongeren leren over hun eigen consumptie en hun voetafdruk. Ze leren over het verband tussen de mondiale landbouw, het klimaat en hun eigen consumptie. 
  • Legio alternatieven: naast de kust van de Oost- en Noordzee geven alternatieve steden als Dresden, Keulen en Heidelberg volop ecologische workshops.

Workshops in milieubewust Denemarken

Kopenhagen: tijdens een rondleiding over de rooftopfarm in Kopenhagen leren je leerlingen interessante feiten over kleinschalige landbouw. De stad heeft zich ten doel gesteld om in 2025 CO2-neutraal te zijn. Een groepen boeren kwam zo op het idee om de daken van de stad verstandig in te zetten. Kopenhagen heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2025 CO2-neutraal te zijn. Een groep boeren kwam daarom op het idee om de daken van de stad verstandig te gebruiken en te cultiveren. Leer meer over kleinschalige landbouw en vele andere interessante feiten over duurzaamheid in Kopenhagen tijdens de Engelstalige tour.

Duurzame workshops in Londen

In de  workshops van het Eden Project in Londen staat biodiversiteit en milieubehoud centraal. In interactieve sessies leren jongeren over ecologische principes en praktische oplossingen voor de milieu problematiek.

Duurzaam op reis in eigen land

Nederland biedt je scholieren volop duurzame workshops aan. Een greep uit de vele mogelijkheden: 

  • Rotterdam: bezoek de Dakakker, de grootste -dakboerderij bovenop een kantoorgebouw tussen de wolken­krabbers van Rotterdam! Je komt er achter wat er nog meer gedaan kan worden met platte daken in steden. Wist je trouwens dat je sommige bloemen kunt eten? 
    Ook interessant de Floating Farm, de eerste drijvende boerderij ter wereld die een oplossing biedt voor verduurzaming van de veeteelt.
    In het voormalige zwemparadijs Tropicana zien je leerlingen op een oppervlakte van 12.000 m2 wat een circulaire economie inhoudt. 
  • Terschelling: 'Clean de Terschelling beach'. Onder begeleiding van een gids zetten je leerlingen hun beste beentje voor. Ze verzamelen zoveel mogelijk aangespoelde rommel langs de kustlijn van Terschelling.
  • Dordrecht: hoe bouw je de duurzaam de stevigste constructie met bamboe en elastiek? Een stukje teambuilding met gegarandeerd duurzaam bewustzijn.  

Wil je meer weten over duurzaam reizen?

Mail naar Ellen en informeer naar alle mogelijkheden. Of bel naar kantoor op 076 522 30 57.