Terug naar overzicht

Wat kost mijn schoolreis?

De schoolreis: een groot avontuur voor leerlingen, maar voor docenten en schoolleiding ook een logistieke en financiële puzzel. Hoe zorg je dat de reis betaalbaar blijft zonder in te leveren op kwaliteit? Veel docenten vragen ons: Wat is een realistisch budget voor mijn schoolreis? Hieronder zetten we de belangrijkste trends en tips op een rij voor een betaalbare schoolreis. Zo voorkom je verrassingen onderweg.

5 trends die invloed hebben op je schoolreisbudget

Met onderstaande inzichten stel je een realistische begroting op voor je schoolreis en voorkom je verrassingen onderweg.

    1. Stijgende eisen aan accommodatie.
      Leerlingen verwachten tegenwoordig meer van hun verblijf. Een simpel croissantje bij het ontbijt voldoet niet meer; een uitgebreid ontbijtbuffet wordt de norm. Dit betekent hogere kosten voor maaltijden en voorzieningen.

    2. Stijgende vraag naar (dure) éénpersoons kamers voor docenten.
      Steeds meer docenten vragen een eigen kamer. De beschikbaarheid van singles in hostels is beperkt. Je betaalt een flinke toeslag voor privégebruik van meerpersoonskamers. Dit heeft een behoorlijk effect op je schoolreisbudget.

    3. Onduidelijkheid over doorbelasting van reiskosten van docenten.
      Hoe worden de reiskosten voor docenten verrekend? Sommige scholen dekken deze vanuit een apart budget. Andere scholen rekenen deze kosten door aan de leerlingen. Dit kan een flinke impact hebben op het totale reisbudget.

    4. Beperkte capaciteit bij hostels en gastgezinnen.
      Door de nasleep van de coronacrisis zijn er minder hostels en gastgezinnen beschikbaar. Daarnaast worden sommige accommodaties nu ingezet voor de opvang van vluchtelingen. Dit zet de beschikbaarheid  en prijzen verder onder druk. 

    5. Buitenlandse scholen boeken eerder.
      Scholen in Duitsland, Frankrijk en Engeland boeken vaak sneller dan Nederlandse scholen. Daardoor raken populaire accommodaties eerder vol. Ons advies? Boek je volgende schoolreis meteen na thuiskomst, zodat je verzekerd bent van je favoriete en betaalbare locatie.

 

7 tips voor het budgetteren van je schoolreis

Graag delen we je praktische tips bij het samenstellen van een doordacht budget voor je geslaagde buitenlandse schoolreis. 

  1. Zet je CJP-budget slim in
    Boek je een buitenlandse excursie via een Nederlands bedrijf? Dan kun je je CJP-budget inzetten voor activiteiten zoals een graffitiworkshop. Informeer bij ons naar de mogelijkheden om je reis nog leuker en betaalbaar te maken.

  2. Plan vooruit en reserveer op tijd
    Leg je reisdata een jaar van tevoren vast in je jaarplanning. Je programma en vervoer regel je later, maar de overnachting wil je geregeld hebben. Je voorkomt zo teleurstellingen en bespaart vaak geld.

  3. Onderzoek alternatieve potjes voor docentenkosten
    Bespreek met de schoolleiding of de reis- en verblijfskosten voor docenten uit een ander budget kunnen komen. Dit verlaagt de reissom voor je leerlingen flink.

  4. Houd rekening met een jaarlijkse kostenstijging van 7% tot 10%
    Hoewel de grootste inflatie achter de rug is, blijven de prijzen voor bijvoorbeeld touringcars en hostels stijgen door schaarste. Begroot elk jaar een mogelijke prijsstijging. En als de kosten meevallen? Dan heb je wat extra budget voor een bijzondere excursie!

  5. Reserveer budget voor een inspirerend programma
    Zorg dat je naast gratis activiteiten ook ruimte in je budget houdt voor unieke excursies en workshops die écht impact maken op je leerlingen. Zo blijft je schoolreis een inspirerende ervaring voor je leerlingen.

  6. Houd rekening met lange subsidieprocessen
    Maak je gebruik van subsidies? Houd er rekening mee dat de uitbetaling langt duurt. Plan dit goed in, zodat je niet tegen financiële verrassingen aanloopt.

  7. Stem de betalingstermijnen goed af met je deelnemers
    Zorg dat de (aan)betalingen van leerlingen aansluiten op je betalingsverplichtingen. Boek je bij ons, dan vragen we een aanbetaling van 30% bij boeking en je restbetaling zes weken voor vertrek. Zo weet je precies waar je aan toe bent.