
Hoe heeft Ieper zich na totale verwoesting weer opgebouwd? Wat betekenen herdenken en verzoening? Leerlingen ontdekken hoe de geschiedenis van Ieper ons nog steeds iets leert. Oorlogsverhalen die ...
“Meneer, was dit echt zo heftig?” Wat denk je zelf?” vraagt de docent terwijl de groep leerlingen stil voor zich uitstaart bij de Menenpoort. De lange rijen namen op het monument laten de omvang van de oorlog zien. “Al deze soldaten... verdwenen?” Een knik is het enige antwoord. De gids breekt de stilte: “En elke avond, sinds 1928, spelen we hier de Last Post. Als eerbetoon.” De eerste klanken van de trompet vullen de lucht. Kippenvel.
En zo biedt Ieper een impactvolle en educatieve ervaring. Maar deze historische bestemming biedt meer. Van interactieve musea tot avontuurlijke activiteiten in de natuur. Ontdek hoe je in Ieper en omstreken een schoolreis samenstelt die geschiedenis, cultuur en avontuur combineert.
Denk je dat Ieper vooral over WO I gaat? Mooi niet! Natuurlijk sta je stil bij de impact van de Eerste Wereldoorlog, maar de stad en omgeving biedt meer. Je speurt door de stad, kajakt, of verlegt je grenzen op een hoogteparcours. Wil je Ieper van bovenaf zien? Beklim dan de 70 meter hoge Belforttoren.
Als je écht wilt ontdekken wat deze regio zo uniek maakt, combineer Ieper dan met Lille of Gent. Van Franse flair tot Vlaamse gezelligheid – de Westhoek heeft dàt. Naast een reis naar het relevante verleden is Ieper ook avontuur in het hier en nu.