Gevolgen voor schoolreizen naar Engeland door Brexit
Terug naar overzicht

Schoolreizen Engeland na de brexit

Terwijl de boekingen voor schoolreizen naar Londen blijven binnenstromen, informeren veel scholen tegelijkertijd naar de gevolgen van de Brexit. Onzeker over de effecten en benieuwd naar het gedrag van andere scholen horen wij bijna dagelijks de vraag hoe andere scholen met de Brexit omgaan. Om die reden hebben we het boekingspatroon voor Londen ten opzichte van vorig jaar nog eens kritisch onder de loep genomen.

Belangstelling voor Londen als schoolreisbestemming nog altijd groeiend

En wat blijkt? Het aantal schoolreizen Londen, blijft stijgen. Reisde vorig jaar nog 27% van onze groepen naar Londen, dat aantal is nu gestegen naar 32%. Daarnaast reizen veel scholen naar andere bestemmingen binnen het Verenigd Koninkrijk.   

De Brexit – even terugblikken

Op 26 juni 2016 stemde het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten. Dit betekent een nog onzekere toekomst voor het reizen naar Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Het Verenigd Koninkrijk vraagt per 29 maart 2019 officieel de scheiding van de EU aan. De onderhandelingen  over de voorwaarden van de scheiding met de overige EU-staten zijn nog altijd in volle gang. Zolang deze onderhandelingen lopen kan niemand precies voorspellen wat de gevolgen zijn. Er wordt voorspeld dat het Verenigd Koninkrijk de toegang tot de vrije luchtvaart kan behouden als ze onderhandelen over deelname aan de ECAA. Deze overeenkomst geeft onder andere landen als IJsland, Kroatië en Noorwegen gelijke toegang tot het luchtruim.

Wat verandert er straks na de Brexit voor schoolgroepen?

Grenscontroles vinden ook nu al plaats. Het Verenigd Koninkrijk is nou eenmaal geen Schengenland. Dat betekent net als altijd controles bij de grens. Recent lanceerde de partij van de Britse Conversatieven hun visie over een nieuw immigratiesysteem met als kernboodschap om EU-inwoners op eenzelfde manier te behandelen als inwoners van buiten de EU. Het vrije verkeer van personen zou dan vervangen worden door een gecontroleerd immigratiesysteem met als belangrijkste doel controle op veiligheidsrisico's, strafblad en het inperken van het aantal arbeidsmigranten. Dat voorstel kan op termijn effect hebben op het toeristisch bezoek dat de Noordzee oversteekt. Denk bijvoorbeeld aan de ESTA zoals Amerika dit toepast. Voorlopig is dit slechts een voorstel van één regeringspartij. De EU onderhandelt nog volop met de Britten over de voorwaarden. Voorlopig is dit niet aan de orde. We zetten de belangrijkste vragen voor onze klanten op een rijtje. 

Kan je na 29 maart met een ID-kaart naar Engeland reizen?

Bij een deal
Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. de geldigheid van ID-kaarten. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij no deal
De geldigheid van Europese ID-kaarten staat momenteel nog in de wet in het VK geregeld. Pas wanneer deze wet wordt aangepast, zal het reizen met Europese ID-kaarten niet meer mogelijk zijn. Het VK heeft aangegeven EU/ID-kaarten tot tenminste 1 januari 2021 te accepteren als geldig reisdocument. 

Is na de Brexit een visum nodig om naar Engeland te reizen?

Bij een deal
Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. het vrij verkeer van personen (en dus visa). Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal 
De regering van het VK heeft aangegeven burgers van de EU niet aan de visumplicht te onderwerpen voor kort verblijf. Dit hebben zij uiteengezet in het policy paper “The future relationship between the United Kingdom and the European Union".

Is mijn zorgpas (EHIC) nog geldig na Brexit

Bij een deal
In het geval van een deal komt er een overgangsperiode van 29 maart 2019 tot 31 december 2020 waar in onderhandelingen nieuwe afspraken gemaakt worden. Dat betekent dat burgers dezelfde rechten en garanties hebben als voorheen en de kaart dus gewoon gebruikt kan worden. De overgangsfase is alleen van kracht als UK en EU voor de Brexit-datum tot overeenstemming komen. 

Bij no deal 
Bij geen deal zal de EHIC niet langer geldig zijn. Het advies is dan aanvullend te verzekeren, vergelijkbaar zoals je je nu verzekerd als je buiten een non-EU land verzekert. 
Overigens blijkt nog geen 8% van de Nederlanders een Europese zorgpas te hebben. Ook met een gewone zorgpas kan medische zorg in het buitenland verkrijgen. Check dus altijd bij je reguliere zorgverzekering welke dekking verzekerd is/ Sluit op basis daarvan eventueel een aanvullende reisverzekering af.

Meer informatie via BBC: Will EHIC be valid 

Verwachten jullie lange rijen bij de grens?

Voor het personenverkeer aan de grens verandert er op korte termijn niets. Controles waren er altijd al. Wel kunnen er langere wachttijden bij de terminals ontstaan. Vooral vanwege het vrachtverkeer dat mogelijk te maken krijgt met extra controles. We adviseren onze groepen op dit moment een half uur extra speling bij de terminals in acht te nemen. Iets eerder vertrekken dus.

Meer informatie op:

Zoek je creatieve inspiratie voor je reis?

Interesse in onze nieuwe reisconcepten? Samen met jou kijk ik naar de mogelijkheden. Want er valt nog zoveel te ontdekken. Ik exploreer graag met je mee! 

Sarah van der Pluym
Sarah van der Pluym
...
Ellen