Schoolreizen Engeland na de brexit
Terug naar overzicht

Schoolreizen Engeland na de brexit

Terwijl de boekingen voor schoolreizen naar Londen blijven binnenstromen, informeren veel scholen tegelijkertijd naar de gevolgen van de Brexit. Onzeker over de effecten en benieuwd naar het gedrag van andere scholen horen wij bijna dagelijks de vraag hoe andere scholen met de Brexit omgaan. Om die reden hebben we het boekingspatroon voor Londen ten opzichte van vorig jaar nog eens kritisch onder de loep genomen.

Belangstelling voor Londen als schoolreisbestemming nog altijd groeiend
En wat blijkt? Het aantal schoolgroepen dat naar Londen reist, blijft stijgen. Reisde vorig jaar nog 27% van onze groepen naar Londen, dat aantal is nu gestegen naar 32%. In absolute aantallen reisde vorig jaar ruim 100 van onze schoolgroepen naar Londen. Daarnaast reizen veel scholen naar andere bestemmingen binnen het Verenigd Koninkrijk.   

De Brexit – even terugblikken  
Op 26 juni 2016 stemde het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten. Dit betekent een nog onzekere toekomst voor het reizen naar Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Het Verenigd Koninkrijk heeft gezegd per 29 maart 2019 officieel de scheiding van de EU aan te vragen. Er lijkt dus geen weg terug en de onderhandelingen over de voorwaarden van de scheiding met de overige EU-staten zijn in volle gang. Zolang de onderhandelingen lopen kan niemand precies voorspellen wat de gevolgen zijn. Er wordt voorspeld dat het Verenigd Koninkrijk de toegang tot de vrije luchtvaart kan behouden als ze onderhandelen over deelname aan de ECAA. Deze overeenkomst geeft onder andere landen als IJsland, Kroatië en Noorwegen gelijke toegang tot het luchtruim.

Gedurende het lopende proces blijft het Verenigd Koninkrijk lid van de EU en kunnen Nederlanders op dezelfde wijze blijven reizen.  Een geldig paspoort of identiteitskaart is dan voldoende.

Wat verandert er straks na de Brexit?  
Grenscontroles vinden ook nu al plaats. Het Verenigd Koninkrijk is nou eenmaal geen Schengenland. Dat betekent net als altijd controles bij de grens.

Recent lanceerde de partij van de Britse Conversatieven hun visie over een nieuw immigratiesysteem met als kernboodschap om EU-inwoners op eenzelfde manier te behandelen als inwoners van buiten de EU. Het vrije verkeer van personen zou dan vervangen worden door een gecontroleerd immigratiesysteem met als belangrijkste doel controle op veiligheidsrisico's, strafblad en het inperken van het aantal arbeidsmigranten. Dat voorstel kan effect hebben op het toeristisch bezoek dat de Noordzee oversteekt. Denk bijvoorbeeld aan de ESTA zoals Amerika dit toepast. Voorlopig is dit slechts een voorstel van één regeringspartij. De EU onderhandelt nog volop met de Britten over de voorwaarden. Om die reden heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen commentaar gegeven op deze visie. Vooralsnog is het uitgangspunt dat ook na 29 maart 2019 EU-inwoners visumvrij naar het Verenigd Koninkrijk kunnen reizen.

Natuurlijk volgt Travel Inventive de ontwikkelingen op de voet. Een rondje langs alle ferry-maatschappijen bevestigt ons standpunt. Zolang de onderhandelingen nog plaatsvinden, blijft het uitgangspunt dat EU-inwoners visumvrij de Noordzee over kunnen blijven steken. 

Meer informatie op:

Zoek je creatieve inspiratie voor je reis?

Interesse in onze nieuwe reisconcepten? Samen met jou kijk ik naar de mogelijkheden. Want er valt nog zoveel te ontdekken. Ik exploreer graag met je mee! 

Sarah van der Pluym
Sarah van der Pluym