Schoolreizen na Brexit
Terug naar overzicht

Schoolreizen Engeland na de brexit

Europa kleurt steeds geler en groener en daarmee neemt de interesse voor schoolreizen, onder andere naar het VK verder toe.  We zetten de belangrijkste vragen van docenten graag voor je op een rijtje. 

Hoe zit het met grensdocumenten?

Vanaf 1 oktober 2021 heeft iedereen een geldig paspoort nodig voor alle EU-ingezetenen. Dat geldt voor het gehele Verenigd Koninkrijk, dus naast Engeland ook voor Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Let op:
minderjarige Niet EU-ingezetenen onder de 18 jaar konden voorheen met een 'list of travellers' zonder EU-identiteitsbewijs als onderdeel van een georganiseerde schoolreis naar de UK reizen zonder dat een visum nodig was. Deze regel vervalt per 1 oktober. Dat houdt in dat niet EU-ingezetenen een visum nodig hebben om de UK binnen te komen. Volledige up to date informatie is te vinden op de site van de Nederlandse Overheid Reizen na de Brexit en de Brexit Britse Overheid.

Verwachten jullie lange rijen bij de grens?

Inmiddels is het VK al geruime tijd uit de EU. Deze overgang is voorspoedig verlopen. VK had altijd al grenscontroles, dus de verwachting is niet dat de wachttijden bij de grens extreem veranderen.  Vooral het vrachtverkeer heeft te maken met extra controles. Ferrymaatschappijen hebben allang voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is de terminal van Eurotunnel nu al helemaal gescheiden voor touringcar en vrachtverkeer en verwachten we daar weinig vertraging. We adviseren onze groepen op dit moment een half uur extra speling bij de terminals in acht te nemen. Iets eerder vertrekken dus.

Is mijn zorgpas (EHIC) nog geldig na Brexit?

Bij een bezoek aan het VK blijft de European Health Insurance Card (EHIC) voorlopig gewoon geldig. De EU heeft vaste afspraken gemaakt met het VK over de toegang tot gezondheidszorg bij kort verblijf. Zo houden de schoolgroepen recht op spoedeisende gezondheidszorg in het VK. Deze kosten worden veelal door je Nederlandse zorgverzekering gedekt. Wij adviseren aanvullend een speciale groeps(school)reisverzekering af te sluiten. Zo is de groep gedekt tegen medische kosten die buiten de reguliere zorgverzekering vallen, ook als er verplicht eigen risico wordt ingehouden. En wel zo prettig: je hebt 24/7 ondersteuning van de alarmcentrale bij calamiteiten. Bekijk gelijk de mogelijkheden van onze verzekeraar: Verzekeringsmogelijkheden schoolreizen

Wordt mobiel bellen en internet duurder na Brexit?

Binnen de EU zijn roaming afspraken gemaakt bij gebruik van mobiele telefoons. VK-operators kunnen daar op termijn van gaan afwijken, maar dat is nu nog niet het geval.

Hoe zit dat met bagage?

Vanaf 2021 kan je reis naar de VK langer duren omdat de douane bij aankomst in het VK kan controleren. Als je groep vanuit het VK terugreist naar Nederland, kan de douane de bagage in Nederland of Frankrijk controleren. Dat komt omdat vanaf 2021 andere regels gelden voor het meenemen van goederen vanuit het VK. Dit zal in de praktijk bij schoolgroepen minder spelen. Je mag nog altijd producten met een waarde tot € 430,- invoeren, inclusief een gelimiteerde hoeveelheid alcohol en sigaretten. Persoonlijke bagage blijft belastingvrij. Afgezien van het bekende rijtje van verdovende middelen, wapens, beschermde dier- en plantensoorten, mag je ook geen vlees en zuivel mee (terug) nemen uit het VK. Deze bagageregels blijven ongewijzigd. 

Hoe zit het met het consumentenrecht?

Vanaf 2021 is het VK een derde land. Dit betekent dat bij een vertraging of annulering van een vlucht van het VK naar de EU de klant in Nederland geen beroep kan doen op de DBC-regeling wanneer de vlucht is uitgevoerd door een VK (dus non-EU) luchtvaartmaatschappij. 

Meer informatie op: