Gevolgen voor schoolreizen naar Engeland door Brexit
Terug naar overzicht

Schoolreizen Engeland na de brexit

Met de Brexit voor de deur informeren veel scholen naar de gevolgen voor hun geplande schoolreis. Het VK en de EU bereikten op 17 oktober 2019 een akkoord over de voorwaarden van de Brexit. Het Britse en Europese parlement moeten dit akkoord nog goedkeuren voordat de afspraken in werking worden gezet. Op 9 januari stemde het Lagerhuis in. Komende weken behandelt het hogerhuis het akkoord. Zodra het hele Britse parlement akkoord is, zal het Europese Parlement eind januari stemmen. Als beiden instemmen treedt het VK per 31 januari 2020 uit de EU. Dan treedt een overgangsfase in werking die eindigt op 31 december 2020. De nieuwe afspraken gaan in na de overgangsperiode. Als het niet lukt om afspraken te maken over de nieuwe relatie, dan vindt aan het eind van de overgangsperiode alsnog een no deal brexit plaats. Met zo'n 110 vertrekkende schoolgroepen naar Engeland in 2020, krijgen we veel vragen over hoe andere scholen met de Brexit omgaan. Via dit bericht updaten we onze klanten over de Brexit-situatie. 

Wat verandert er straks na de Brexit voor schoolgroepen?

Grenscontroles vinden ook nu al plaats. Het Verenigd Koninkrijk is nou eenmaal geen Schengenland. Dat betekent net als altijd controles bij de grens. Recent lanceerde de partij van de Britse Conversatieven hun visie over een nieuw immigratiesysteem met als kernboodschap om EU-inwoners op eenzelfde manier te behandelen als inwoners van buiten de EU. Het vrije verkeer van personen zou dan vervangen worden door een gecontroleerd immigratiesysteem met als belangrijkste doel controle op veiligheidsrisico's, strafblad en het inperken van het aantal arbeidsmigranten. Dat voorstel kan op termijn effect hebben op het toeristisch bezoek dat de Noordzee oversteekt. Denk bijvoorbeeld aan de ESTA zoals Amerika dit toepast. Voorlopig is dit slechts een voorstel van één regeringspartij. De EU onderhandelt nog volop met de Britten over de voorwaarden. Voorlopig is dit niet aan de orde. We zetten de belangrijkste vragen voor onze klanten op een rijtje. 

Kan je na Brexit met een ID-kaart naar Engeland reizen?

Bij een deal
Als het Britse parlement en het Europese parlement instemmen met het Brexit akkoord, komt er een overgangsperiode t/m 31 december 2020. Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. de geldigheid van ID-kaarten. Ook andere EU-regels blijven nog gelden. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij no deal

Als de EU en het VK er niet in slagen een terugtrekkingsakkoord te sluiten, gaan de hierboven genoemde afspraken niet door. Tot voorkort gaf de VK aan dat EU/ID-kaarten tot tenmiste 1 januari 2021 geaccepteerd worden als geldig reisdocument. De geldigheid van Europese ID-kaarten staat immers nog in de wet in het VK geregeld. Pas wanneer deze wet wordt aangepast, zou het reizen met Europese ID-kaarten niet meer mogelijk zijn. Recent is deze zienswijze aangepast. Bij een no-deal heeft het VK aangegeven dat de Europese ID-kaart in de loop van 2020 niet langer gebruikt zou kunnen worden als geldig reisdocument. Binnenkort maakt de Britse overheid hierover meer bekend. De kans op een no deal is door de verkiezingsoverwinning van de Britse premier Johnson en de instemming het lagerhuis inmiddels nihil. Pas aan het einde van de overgangsperiode (op 31 december 2020) bestaat een nieuwe kans op een no-deal.

Is na de Brexit een visum nodig om naar Engeland te reizen?

Bij een deal
Tijdens de overgangsperiode (tot en met 31 december 2020) zal er niets veranderen m.b.t. het vrij verkeer van personen (en dus visa). Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal 
De regering van het VK heeft aangegeven burgers van de EU niet aan de visumplicht te onderwerpen voor kort verblijf. Dit hebben zij uiteengezet in het policy paper “The future relationship between the United Kingdom and the European Union".

Is mijn zorgpas (EHIC) nog geldig na Brexit

Bij een deal
In het geval van een deal komt er een overgangsperiode tot 31 en met december 2020 waar in onderhandelingen nieuwe afspraken gemaakt worden. Dat betekent dat burgers dezelfde rechten en garanties hebben als voorheen en de kaart dus gewoon gebruikt kan worden. De overgangsfase is alleen van kracht als UK en EU voor de Brexit-datum tot overeenstemming komen. 

Bij no deal 
Bij geen deal zal de EHIC niet langer geldig zijn. Het advies is dan aanvullend te verzekeren, vergelijkbaar zoals je je nu verzekerd als je buiten een non-EU land verzekert. 
Overigens blijkt nog geen 8% van de Nederlanders een Europese zorgpas te hebben. Ook met een gewone zorgpas kan medische zorg in het buitenland verkrijgen. Check dus altijd bij je reguliere zorgverzekering welke dekking verzekerd is/ Sluit op basis daarvan eventueel een aanvullende reisverzekering af. Meer informatie via BBC: Will EHIC be valid 

Verwachten jullie lange rijen bij de grens?

Voor het personenverkeer aan de grens verandert er op korte termijn niets. Controles waren er altijd al. Wel kunnen er langere wachttijden bij de terminals ontstaan. Vooral vanwege het vrachtverkeer dat mogelijk te maken krijgt met extra controles. Maar ook ferrymaatschappijen hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is de terminal van Eurotunnel nu al helemaal gescheiden voor touringcar en vrachtverkeer en verwachten we daar weinig vertraing. We adviseren onze groepen op dit moment een half uur extra speling bij de terminals in acht te nemen. Iets eerder vertrekken dus.

Vooruitblik schoolreizen 2020

Zolang de onderhandelingen lopen kan niemand precies voorspellen wat de gevolgen zijn. Er wordt voorspeld dat het Verenigd Koninkrijk de toegang tot de vrije luchtvaart kan behouden als ze onderhandelen over deelname aan de ECAA. Deze overeenkomst geeft onder andere landen als IJsland, Kroatië en Noorwegen gelijke toegang tot het luchtruim. De EU heeft inmiddels een voorstel ingediend om ongeacht deal of no-deal Brexit de zogenaamde basic air connectivity tussen VK en EU verder te verlengen naar 24 oktober 2020. Deze afspraak loopt tot 30 maart 2020. Dit voorstel moet door de Eu nog definitief worden goedgekeurd, maar lijkt geen probleem. 

Travel Inventive volgt het nieuws op de voet. Vooralsnog heeft de onzekere situatie rondom Brexit geen effect op het reisgedrag van scholen naar Engeland. Het aantal schoolreizen naar Londen blijft stijgen. Reisde vorig jaar nog 27% van onze groepen naar Londen, dat aantal is nu gestegen naar 32%. Daarnaast reizen veel scholen naar andere bestemmingen binnen het Verenigd Koninkrijk.  

Meer informatie op:

Zoek je creatieve inspiratie voor je reis?

Interesse in onze nieuwe reisconcepten? Samen met jou kijk ik naar de mogelijkheden. Want er valt nog zoveel te ontdekken. Ik exploreer graag met je mee! 

Ellen Weijand
Ellen Weijand
...
Ellen