Error: Content unknown - Reference: 5927829

Schoolreizen Engeland na de brexit
Gevolgen voor schoolreizen naar Engeland door Brexit
Terug naar overzicht

Schoolreizen Engeland na de brexit

Met de Brexit voor de deur informeren veel scholen naar de gevolgen voor hun geplande schoolreis.  Per 29 januari heeft ook het Europees Parlement het akkoord goedgekeurd. Daarmee is het vertrek van het VK uit de Europese Unie per 31-1-2020 een feit. Dan gaat een overgangsfase in werking die eindigt op 31 december 2020. De nieuwe afspraken gaan in na de overgangsperiode.
Als het niet lukt om afspraken te maken over de nieuwe relatie, dan vindt aan het eind van de overgangsperiode alsnog een no deal brexit plaats.
Met zo'n 110 vertrekkende schoolgroepen naar Engeland in 2020, krijgen we veel vragen over hoe andere scholen met de Brexit omgaan. Via dit bericht updaten we onze klanten over de Brexit-situatie. 

Kan je na Brexit met een ID-kaart naar Engeland reizen?

Nu zowel het Britse parlement als het Europese parlement hebben ingestemd met het Brexit akkoord, komt er een overgangsperiode t/m 31 december 2020. Tijdens de overgangsperiode zal er niets veranderen m.b.t. de geldigheid van ID-kaarten. Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld. Na 31 december 2020 is naar alle waarschijnlijkheid de identiteitskaart niet meer geldig voor het reizen naar het VK. In de loop van 2020 wordt duidelijk met welke reisdocumenten scholieren na de overgangsperiode naar het VK kunnen reizen. 

Is na de Brexit een visum nodig om naar Engeland te reizen?

Tijdens de overgangsperiode (tot en met 31 december 2020) zal er niets veranderen m.b.t. het vrij verkeer van personen (en dus visa). Na de overgangsperiode zal een nieuwe situatie ontstaan. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Is mijn zorgpas (EHIC) nog geldig na Brexit

Ook hier geldt dat tijdens de overgangsperiode tot en met 31 december 2020 in de onderhandelingen nieuwe afspraken worden gemaakt. Dat betekent dat burgers dezelfde rechten en garanties hebben als voorheen en de kaart dus gewoon gebruikt kan worden. 

Wordt mobiel bellen en internet duurder na Brexit?

Tot en met 31 december 2020 verandert er niets aan de tarieven voor mobiel bellen en internet in verband met de overgangsperiode. Na 31 december 2020 hangt het er vanaf welke nieuwe afspraken de EU en VK gaan maken. Britse telecomoperators kunnen na de overgangsperiode andere tarieven voor roaming gaan rekenen omdat de  wet- en regelgeving van de EU voor roaming dan vervalt, tenzij de VK en de EU hier tijdens de overgangsperiode andere afspraken over maken. 

Verwachten jullie lange rijen bij de grens?

Voor het personenverkeer aan de grens verandert er op korte termijn niets. Controles waren er altijd al. Wel kunnen er langere wachttijden bij de terminals ontstaan. Vooral vanwege het vrachtverkeer dat mogelijk te maken krijgt met extra controles. Maar ook ferrymaatschappijen hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is de terminal van Eurotunnel nu al helemaal gescheiden voor touringcar en vrachtverkeer en verwachten we daar weinig vertraing. We adviseren onze groepen op dit moment een half uur extra speling bij de terminals in acht te nemen. Iets eerder vertrekken dus.

Meer informatie op: