schoolreis tips
Terug naar overzicht

6 tips voor een makkelijker en leukere schoolreis

Het buitenlandse schoolreisseizoen barst bijna los. Dus net voor de grote uittocht van scholieren deel ik graag onze succesfactoren voor een geslaagde schoolreis. Na een rondje op kantoor langs mijn collega’s heb ik dé 6 belangrijkste tips verzameld voor het organiseren van een schoolreis! Want volgens mijn collega’s kan iedereen een schoolreis organiseren, maar leert de ervaring dat een goede schoolreis valt of staat met dé juiste voorbereidingen. Dus lees onze tips en het succes van jouw schoolreis is verzekerd!

6 tips voor een makkelijker en leukere schoolreis

 

  1. Organiseer een schoolreis niet in je eentje. Probeer je schoolreis samen met andere docenten te organiseren en betrek leerlingen. Begin de reis al in de klas en laat leerlingen actief meedenken. Maak van leerlingen organisatoren, initiators of gidsen. Met de juiste voorbereiding steken leerlingen dubbel zoveel op.

  2. Bepaal het doel van de schoolreis. Is het vooral een plezier schoolreis of ligt de nadruk op educatie? Of is het een combinatie van? Misschien klinkt het vanzelfsprekend, maar dit kan je helpen met richting geven aan de schoolreis. Tevens ook fijn om naar de ouders te kunnen communiceren.

  3. Boek je reis op tijd. Europese steden zijn erg druk en vaak ruim een half jaar tot jaar van te voren volgeboekt. Dit scheelt in kosten en je hebt geen last van volgeboekte accommodaties en excursies. Vraag direct een offerte aan!

  4. Kies een accommodatie die bij jouw groep past: hostel, hotel of misschien wel een gastgezin. Bij een verblijf in gastgezinnen dompel je de leerlingen onder in het lokale leven en heb jij als docent je nachtrust terug!

  5. Communicatie tussen docenten, chauffeurs en leerlingen is cruciaal voor het slagen van jullie schoolreis. In goed overleg is een chauffeur tot veel meer bereid. Leerlingen steken veel meer op als ze vooraf weten wat er van ze wordt verwacht. Met de huidge EU-bundels is het tegenwoordig een stuk makkelijker communiceren met de groep in WhatsApp, ook leuk voor het delen van foto’s!

  6. Heb je van te voren alles geregeld dan betekent dat minder regelen op bestemming en meer tijd voor ontspanning. Want niet alleen de leerlingen moeten het naar hun zin hebben maar jij als docent ook.

Hopelijk ben je een stukje wijzer geworden! Graag deel ik nog een laatste tip vanuit mijzelf: vergeet vooral niet wat een fantastische herinneringen je creëert voor je leerlingen. Een leerzame ervaring waar ze hun hele leven profijt van hebben. Misschien straalt de dankbaarheid er niet direct vanaf, maar de schoolreis zijn ze over tien jaar nog steeds niet vergeten. Succes!

Groetjes, Anneclaire