Terug naar overzicht

Corona en schoolreizen

Laatste update: 12 maart

Nu het Corona Virus ook in de rest van wereld opduikt, zetten wij de meest gestelde vragen graag voor onze klanten op een rijtje. We begrijpen dat je vragen hebt over de mogelijke invloed van  het Corona Virus op jouw schoolreis. Vanzelfsprekend staat voor ons de veiligheid van onze schoolgroepen voorop. natuurlijk willen we ook wij graag dat onze groepen met een gerust hart op reis vertrekken en dat docenten de ouders goed kunnen informeren. Om die reden staan we in nauw contact met onze branche organisatie ANVR, het ministerie van buitenlandse zaken en onze lokale partners in Europa en wereldwijd en volgen we de situatie op de voet. 

Op deze pagina vind je de meest actuele informatie rondom het virus. Deze informatie wordt zoveel mogelijk actueel gehouden. 

Kan ik wel op buitenlandse schoolreis vertrekken?

Vooralsnog kun je met scholieren gewoon op reis binnen Europa. Wij adviseren scholen hierbij het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Reis je naar een gebied in een oranje of rode zone dan nemen we uiteraard zelf contact met je op. Op dit moment is alleen een gedeelte van Italië als rood gebied aangemerkt. Reis je naar deze gebieden dan zullen wij in overleg met de school een oplossing vinden om de reis te annuleren dan wel om te boeken. Vanzelfsprekend staan wij zelf in nauw contact met onze leveranciers ter plaatse. Zij informeren ons over de actuele situatie op de diverse bestemmingen.

Hoe ver van te voren kan ik annuleren voor een huidig Corona-risico gebied?

Het is nu nog niet vast te stellen in hoeverre het virus in de toekomst nog speelt in gebieden waar nu maatregelen getroffen worden. Als er binnen 3 dagen voor je vertrek een negatief reisadvies (code rood) geldt voor jouw bestemming, dan betekent dit dat je de reis kosteloos mag annuleren of omboeken. We zullen dan in overleg met jou kijken welke optie het beste bij de school past. Vanzelfsprekend nemen we hierin proactief contact met je op, mocht die situatie zich voor jouw reis voordoen. 

Kan ik mijn schoolreis buiten een rood risicogebied (kosteloos) annuleren?

Alleen voor gebieden die als risicogebied door het Ministerie van Buitenlandse Zaken rood zijn gemarkeerd kun je je reis kosteloos annuleren.  Als reiziger (school) heb je het recht je reis kosteloos te annuleren als zich op de plaats van bestemming of in de onmiddellijke omgeving daarvan onvermijdbare en buitengewone omstandigheden voordoen die aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitvoering van je schoolreis. Je kunt dan reis je kosteloos annuleren vanaf 3 dagen voor vertrek. Natuurlijk blijven we hierover met je in overleg als dat voor jouw reis van toepassing is/wordt.  

Wat als mijn bestemming op schoolreis ter plaatse wijzigt in een risicogebied?

Als je al op schoolreis bent en het reisadvies verandert naar code rood, bieden wij verplichte hulp en bijstand. In eerste instantie door het verstrekken van informatie en het helpen met de communicatie. Als je als school langer in een hotel moet blijven dan is afgesproken, is sprake van een zogenaamde non-conformiteit. Dit kan extra kosten veroorzaken. De school heeft in dit geval geen recht op een passende schadevergoeding omdat sprake is van een onvermijdbare en buitengewone omstandigheid (overmacht). Toegepast op een eventuele quarantaine kan gesteld worden dat deze non-conformiteit met extra kosten tot gevolg niet verhaald kan worden op de reisorganisatie omdat sprake is van overmacht. Of je als school extra kosten van verblijf en eventuele vervangende reis vergoed kan krijgen hangt af van de door de school/reiziger afgesloten reis/annuleringsverzekering. We verwijzen graag naar de vergelijkingswebsite van reisverzekeringen. 

Mijn schoolreis gaat naar als geel aangemerkte bestemming door het Ministerie van BUZA

Reis je naar een geel gebied dan kan je reis gewoon doorgang vinden. Je kunt dan goed op schoolreis vertrekken, maar moet opmerkzaam zijn. Een algemeen advies is in ieder geval het wassen van je handen (20 seconden aan alle zijden) na ieder contact, het niezen in je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken.

Wij adviseren je de adviseren van onderstaande instanties op te volgen:

Valt het annuleren van mijn schoolreis onder het Calamiteitenfonds?

Het calamiteitenfonds biedt geen dekking tegen het Corona virus. Het Calamiteitenfonds dekt alleen molestsituaties of natuurrampen met als gevolg hetzij gevaar voor persoon of aangetaste infrastructuur.  

Dekt een verzekering de risco's vanwege Corona?

Risico van annuleringskosten: een epidemie is geen gedekt voorval dat regulier onder de annuleringsverzekering valt. Dat betekent dat je je schoolreis niet kosteloos kunt annuleren. Wel dekt de annuleringsverzekering je niet-genoten vakantiedagen als je een paar dagen van je reis in een ziekenhuis ligt omdat je ziek wordt op reis. Sommige verzekeringen bieden de mogelijkheid tot een extra dekking op bijvoorbeeld terrorisme en natuurrampen. Het Corona virus biedt in de meeste gevallen vanaf januari 2020 geen geldige annuleringsdekking meer. 

Heb je al een ziekte en kun je aantonen dat je in een regio zit of naar een regio toegaat waarin een extra gezondheidsrisico geldt? Dan kun je in aanmerking komen voor een kosteloze annulering. Je moet dit dan wel aangeven als annuleringsreden en kunt dit veelal doen bij een uitgebreidere annuleringsverzekering. Een normale annuleringsverzekering geldt alleen voor zaken die in je eigen familie gebeuren, bijvoorbeeld bij overlijden van iemand of ziekte. 

Risico's extra kosten ter plaatse: Moet je onverhoopt langer in het buitenland blijven, dan blijft je kortlopende reisverzekering je ook langer dekken. Extra reiskosten worden alleen gedekt door een reisverzekering als je zelf of 1 van je medereizigers ernstig ziek wordt op reis. 

De voorwaarden verschillen per reisverzekeraar. We verwijzen nogmaals graag nog de vergelijkingswebsite van reisverzekeringen.

Samenvattend | hoe is de huidige stand van zaken?

Graag vatten we de huidige situatie nog kort samen: 
Met uitzondering van de rode gebieden in Italië geldt geen negatief reisadvies en vindt het openbare leven regulier doorgang. Nagenoeg alle musea zijn gewoon open. Travel Inventive is in nauw contact met agenten en accommodatieverschaffers die ons op de hoogte houden van de situatie ter plaatse. Uiteraard volgen wij ook het nieuws vanuit het RIVM, Rode Kruis en Ministerie van Buitenlandse zaken op de voet en updaten onze (vertrekkende) schoolgroepen met het laatste nieuws. In dit NOS filmpje wordt antwoord gegeven op de 5 meest gestelde vragen. Dit filmpje schets een duidelijk beeld van het inperken van de risico's. Mocht de situatie veranderen dan zullen wij onze groepen pro-actief zelf benaderen. 

Ook het informatieve Corona filmpje van onze brancheorganisatie ANVR biedt duidelijkheid. 

Laatste update van het ministerie voor onderwijsinstellingen

Op de speciale pagina van de rijksoverheid vind je als onderwijsinstelling de laatste update, onder andere ook over uitwisselingen en schoolreizen.