Terug naar overzicht

Voorwaarden en rechten geboekte schoolreizen in coronatijd

Laatste update: 30 november 2021

Inmiddels leven we in Nederland en de rest van de wereld ruim 1,5 jaar door Europa met de effecten van de pandemie. Natuurlijk heeft dit impact op de binnen- en buitenlandse schoolreizen. Enerzijds staan scholen te popelen om met hun leerlingen op pad te gaan, anderzijds worstelen ze met vragen over schoolreizen in deze pandemie. Vanzelfsprekend staat voor ons de veiligheid van je schoolgroep voorop en begrijpen we jullie vragen. Graag zetten we deze vragen over Corona voor onze relaties op een rij: 

Met bestemming heeft kleurcode groen of geel of is binnen Nederland. Kan ik vertrekken?

Je kunt met scholieren weer op reis door Nederland en Europa, zij het aangepast en afhankelijk van je bestemming. Schoolreizen in Nederland en naar groene en gele landen/gebieden voeren we uit volgens de richtlijnen van de Nederlandse overheid (binnen Nederland) en naar het buitenland volgens de richtlijnen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Je programma's passen we aan aan de geldende regels op je bestemming. Daarbij houden we rekening met de maximale groepsgrootte, mondkapjesplicht, regels rondom social distancing en eventuele testverplichtingen. De Nederlandse overheid vraagt een geldend herstel- of vaccinatiebewijs als je terugkeert uit een geel gebied. Beschik je niet over dat bewijs, dan test je op bestemming voor terugkeer zodat je een geldige PCR- of antigeentest kunt tonen die maximaal 24 uur voor terugkeer is afgenomen. Test je positief? Dan volg je de richtlijnen van de lokale autoriteiten en zal een quarantaineverplichting worden opgelegd. Vanzelfsprekend staan wij zelf in nauw contact met onze leveranciers ter plaatse. Zij informeren ons over de actuele situatie op de diverse bestemmingen. We voeren alleen reizen uit als het verantwoord en veilig kan zonder onmogelijke inreisbeperkingen als bijvoorbeeld quarantaine verplichtingen bij aankomst op je bestemming. 

Mijn schoolreisbestemming heeft kleurcode oranje. Kan ik vertrekken?

Naar oranje gebieden is het deels mogelijk te reizen. Kies je zelf voor boeking naar een oranje reisbestemming EN kunnen we bij vertrek je reis verantwoord uitvoeren, dan voeren we je reis uit. Dat betekent ook dat je je reis niet kosteloos kunt annuleren, als je toch liever niet vertrekt. Dat is anders als je bestemming tussen boeken en vertrek veranderd is van groen/geel naar oranje. Dan gaan we samen jou als klant in overleg om te kijken naar het omboeken dan wel eventueel annuleren van je reis. Op basis van bovenstaande afspraken zal Travel Inventive haar geboekte reizen naar veilige bestemmingen uitvoeren. Een uitzondering daarbij zijn de rode bestemmingen. Naar deze bestemmingen organiseert Travel Inventive geen reizen. Ook voor oranje bestemmingen geldt uiteraard het verplicht kunnen overleggen van een geldig DCC bewijs bij terugkeer naar Nederland. 

Natuurlijk staan wij zelf in nauw contact met onze leveranciers ter plaatse. Zij informeren ons over de actuele situatie op de diverse bestemmingen. Vanzelfsprekend voeren we de reizen alleen uit als het verantwoord en veilig kan zonder onmogelijke inreisbeperkingen als bijvoorbeeld langdurige quarantaine verplichtingen. 

Vaccinaties en reisbeperkingen

Als school dien je je te houden aan de beperkingen die het land waar je naar toe reist oplegt. Vaccineren is in de meeste Europese landen (nog) niet verplicht om binnen te komen. Uiteraard is wel een DCC bewijs nodig. Leerlingen die geen inzage willen geven in hun reisbewijs kunnen zich voor heen- en terugreis en soms tussentijds laten testen. Reis je per vliegtuig dan zal de desbetreffende airline bij vertrek controleren op een geldend reiscertificaat. Reis je per touringcar? Dan doen onze chauffeurs bij vertrek een prescan. Op steeds meer bestemmingen wordt ook op locatie voor entree in musea, restaurants en excursies een zogenaamd geldend DCC bewijs (ook wel 2G of 3G-bewijs genoemd) gevraagd. Dit houdt in een bewijs van getest/genezen/gevaccineerd (3G) of genezen/gevaccinneerd (2G). In dat geval ontkomen jongeren niet aan tussentijds testen op bestemming. Test een leerling in het buitenland positief, dan gelden automatisch de richtlijnen van de lokale autoriteiten ter plaatse. De daaruitvolgende (quaraintaine)verplichtingen wisselen per land en soms ook per regio van een land. Vanzelfsprekend ondersteunt Travel Inventive in de logistieke organisatie in een dergelijke situatie. Vaccinatie-eisen vallen niet onder onvermijdbare of onvoorziene omstandigheden en geeft dan ook geen recht op het kosteloos annuleren van je reis. 

Kan mijn programma ter plaatse worden uitgevoerd?

Afhankelijk van de bestemming dient de groep rekening te houden met de richtlijnen van de lokale overheid. Denk hierbij aan afstand houden, maximale groepsgroottes en het al dan niet dragen van mondkapjes. De wereld opent steeds verder en mensen raken gewend aan het reizen met beperkingen en richtlijnen. De specifieke maatregelen per bestemming wisselen en worden afhankelijk van de virusontwikkeling soepeler of soms juist strikter. Travel Inventive past het programma zoveel als mogelijk aan aan de geldende regels ter plaatse. We kunnen (kleine) aanpassingen niet uitsluiten als de lokale richtlijnen (onverwacht) wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we de groep in kleinere groepjes moeten opdelen of dat bepaalde excursieonderdelen komen te vervallen of wijzigen. Vanzelfsprekend blijven we in overleg met onze klanten om het programma zoveel als mogelijk uit te kunnen voeren. Dit soort vereiste aanpassingen zijn geen reden om je reis kosteloos te annuleren. 

Kan ik mijn schoolreis (kosteloos) annuleren naar een groen of geel gebied?

Alleen voor gebieden die als rood risicogebied door het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn gemarkeerd kun je je reis kosteloos annuleren vanaf 14 dagen voor vertrek) of in geval je bestemming van groen/geel naar oranje wijzigt tussen het moment van boeking en vertrek. In andere gevallen zijn onze annuleringsvoorwaarden conform het boekingscontract van toepassing. Vanzelfsprekend gaan we altijd met onze leveranciers in gesprek om jullie kosten te beperken dan wel je reis om te boeken naar een andere periode. We wijzen je er graag op dat de huidige pandemie, afgezien van bovengeschetste situaties, niet meer als een onvermijdbare onvoorziene omstandigheid wordt gezien. Leveranciers zijn minder flexibel dan in het begin van de pandemie en hanteren veelal hun reguliere annuleringsvoorwaarden. 

Vervoersrichtlijnen touringcar

 • Tijdens de rit dragen alle deelnemers een mondkapje
 • Stap als deelnemer alleen in bus als je klachtenvrij bent van koorts of andere ziekte symptonen
 • Het in- en uitstappen gebeurt via de middendeur, één voor één op de gepaste afstand 
 • Wij adviseren voor de zekerheid een ingevulde gezondheidsverklaring mee te nemen 
 • Afhankelijk van de bestemming vragen we om een gezondheidsverklaring en doet de chauffeur een prescan voor een juist reiscertifaat bij vertrek
 • Deelnemers houden hun vaste zitplaatsen 

Vervoersrichtlijnen per vliegtuig

 • Op de luchthavens en in het vliegtuig geldt een mondkapjesplicht
 • Deelnemers blijven thuis bij koorts en andere ziektesymptonen
 • Een gezondheidsverklaring wordt op de meeste bestemmingen verplicht gesteld
 • Op de luchthaven wordt de groep gecontroleerd op een geldig reiscertificaat 
  Houd rekening met steekproefsgewijze gezondheids- en temperatuurcheck op bestemming

Hoe ver van te voren kan ik annuleren voor een huidig Corona-risico gebied?

Bestemmingen wisselen regelmatig van kleurcode. In het geval jouw bestemming een rode of soms oranje code heeft blijven we proactief met je in contact om te kijken welke optie het beste past bij jullie school. Kosteloos omboeken of annuleren naar een risicogebied kan officieel tot 3 dagen voor vertrek bepaald worden maar zullen we in overleg met de school tot maximaal tot 14 dagen van te voren overleggen. Vanzelfsprekend houden we vinger aan de pols en hanteren we korte lijntjes met de organiserend docent voor iedere reis. 

Wat als mijn bestemming op schoolreis ter plaatse wijzigt in een risicogebied?

Als je al op schoolreis bent en het reisadvies verandert naar code rood, bieden wij verplichte hulp en bijstand. In eerste instantie door het verstrekken van informatie en het helpen met de communicatie. Als je als school langer in een hotel moet blijven dan is afgesproken, is sprake van een zogenaamde non-conformiteit. Dit kan extra kosten veroorzaken. De school heeft in dit geval geen recht op een passende schadevergoeding omdat sprake is van een onvermijdbare en buitengewone omstandigheid (overmacht). Toegepast op een eventuele quarantaine kan gesteld worden dat deze non-conformiteit met extra kosten tot gevolg niet verhaald kan worden op de reisorganisatie omdat sprake is van overmacht. Of je als school extra kosten van verblijf en eventuele vervangende reis vergoed kan krijgen hangt af van de door de school/reiziger afgesloten reis/annuleringsverzekering. We verwijzen graag naar de vergelijkingswebsite van reisverzekeringen. 

Valt het annuleren van mijn schoolreis onder het Calamiteitenfonds?

Het calamiteitenfonds biedt geen dekking tegen het Corona virus. Het Calamiteitenfonds dekt alleen molestsituaties of natuurrampen met als gevolg hetzij gevaar voor persoon of aangetaste infrastructuur.  

Dekt een verzekering de risco's vanwege Corona?

Tijdelijke quarantaine dekking bij Europeesche Verzekeringen 
Sluit je via Travel Inventive een kortlopende reisverzekering af dan geldt tijdelijk de Quarantaine Clausule en ben je verzekerd tegen extra reis- en verblijfskosten als gevolg van verplichte quaraintaine wegens COVID-19. Deze verzekering moet afgesloten zijn voor 31-12-2021 en is geldig voor groepen die reizen naar groen/gele gebieden tot en met 31 oktober 2022. Informeer bij ons naar de specifieke voorwaarden en de dekking van deze verzekering. 

Risico van annuleringskosten: een pandemie is geen gedekt voorval dat regulier onder de annuleringsverzekering valt. Dat betekent dat je je schoolreis niet kosteloos kunt annuleren. Wel dekt de annuleringsverzekering je niet-genoten vakantiedagen als je een paar dagen van je reis in een ziekenhuis ligt omdat je ziek wordt op reis. Sommige verzekeringen bieden de mogelijkheid tot een extra dekking op bijvoorbeeld terrorisme en natuurrampen. Het Corona virus biedt in de meeste gevallen vanaf januari 2020 geen geldige annuleringsdekking meer. 

Heb je al een ziekte en kun je aantonen dat je in een regio zit of naar een regio toegaat waarin een extra gezondheidsrisico geldt? Dan kun je in aanmerking komen voor een kosteloze annulering. Je moet dit dan wel aangeven als annuleringsreden en kunt dit veelal doen bij een uitgebreidere annuleringsverzekering. Een normale annuleringsverzekering geldt alleen voor zaken die in je eigen familie gebeuren, bijvoorbeeld bij overlijden van iemand of ziekte. 

De voorwaarden verschillen per reisverzekeraar. We verwijzen graag nog de vergelijkingswebsite van reisverzekeringen.

Laatste update van het ministerie voor onderwijsinstellingen

Op de speciale pagina van de rijksoverheid vind je als onderwijsinstelling de laatste update, onder andere ook over uitwisselingen en schoolreizen. 

Aangepast op schoolreis in Nederland

Natuurlijk hebben we niet de afgelopen periode niet stil gezeten. Kies je op dit moment liever voor een schoolreis bestemming dichterbij huis, lees dan ook ons artikel over aangepaste schoolreizen.

Recente nieuwsitems over schoolreizen in Coronatijd

8-10-21 Travel Inventive bij omroep Brabant over schoolreizen in coronatijd 
7-9-21 Schoolreizen en vaccinatie op RTL nieuws-site 
7-9-21 Travel Inventive op RTL nieuws  vanaf 06.07 minuten