Terug naar overzicht

Wat betekent corona voor buitenlandse schoolreizen

Laatste update: 7 september 2021 

Nu de vaccinatiegraad in Europa stijgt en ook jongeren onder de 18 geprikt worden, zetten we graag de belangrijkste vragen rondom schoolreizen en corona op een rijtje. We begrijpen dat je vragen hebt over de mogelijkheden rondom reizen met je school. Vanzelfsprekend staat voor ons de veiligheid van onze schoolgroepen voorop.  Natuurlijk sturen we onze groepen graag met een gerust hart op reis en informeren we ouders en docenten optimaal. Om die reden staan we in nauw contact met onze branche organisatie ANVR, het ministerie van buitenlandse zaken en onze lokale partners in Europa en wereldwijd en volgen we de situatie op de voet. 

Kan ik wel op buitenlandse schoolreis vertrekken?

Je kunt met scholieren weer op reis door Europa, zij het aangepast en afhankelijk van je bestemming. Natuurlijk volgen we hierbij het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Reis je naar een gebied in een oranje of rode zone dan nemen we uiteraard zelf contact met je op. Reis je naar deze gebieden dan zullen wij in overleg met de school een oplossing vinden om de reis te annuleren dan wel om te boeken. Schoolreizen naar groene en gele landen/gebieden kunnen weer uitgevoerd worden. Vanzelfsprekend staan wij zelf in nauw contact met onze leveranciers ter plaatse. Zij informeren ons over de actuele situatie op de diverse bestemmingen.

Vaccinaties en reisbeperkingen

Voor organiserende docenten is het prettig te weten welke leerlingen een volledig vaccinatiebewijs hebben. Hoe meer jongeren zich laten vaccineren, hoe veiliger het schoolklimaat of dat nou binnen of buiten de klas is. Vaccineren blijft vrijwillig en je wil natuurlijk voorkomen dat jongeren druk ervaren. Als school dien je je te houden aan de beperkingen die het land waar je naar toe reist oplegt. Vaccineren is in geen enkel Europees land verplicht om binnen te komen. Meestal is een vaccinatie, -herstel of testbewijs nodig. Leerlingen die geen inzage willen geven in hun reisbewijs kunnen zich voor heen- en terugreis laten testen. Reis je per vliegtuig dan zal de desbetreffende airline bij vertrek controleren op een geldend reiscertificaat. Reis je per touringcar? Dan doen onze chauffeurs bij vertrek een prescan. Op steeds meer bestemmingen wordt ook op locatie voor entree in musea, restaurants en excursies een zogenaamd geldend DCC bewijs (ook wel 3G-bewijs genoemd) gevraagd. Dit houdt in een bewijs van testen, genezen of gevaccineerd. In dat geval ontkomen deze jongeren niet aan tussentijds testen op bestemming. Test een leerling in het buitenland positief, dan gelden automatisch de richtlijnen van de lokale autoriteiten ter plaatse. De daaruitvolgende (quaraintaine)verplichtingen wisselen per land en soms ook per regio van een land. 

Vervoersrichtlijnen touringcar

 • Tijdens de rit dragen alle deelnemers een mondkapje
 • Stap als deelnemer alleen in bus als je klachtenvrij bent van koorts of andere ziekte symptonen
 • Het in- en uitstappen gebeurt via de middendeur, één voor één op de gepaste afstand 
 • Wij adviseren voor de zekerheid een ingevulde gezondheidsverklaring mee te nemen 
 • Afhankelijk van de bestemming vragen we om een gezondheidsverklaring en doet de chauffeur een prescan voor een juist reiscertifaat bij vertrek
 • Deelnemers houden hun vaste zitplaatsen 

Vervoersrichtlijnen per vliegtuig

 • Op de luchthavens en in het vliegtuig geldt een mondkapjesplicht
 • Deelnemers blijven thuis bij koorts en andere ziektesymptonen
 • Een gezondheidsverklaring wordt op de meeste bestemmingen verplicht gesteld
 • Op de luchthaven wordt de groep gecontroleerd op een geldig reiscertificaat 
  Houd rekening met steekproefsgewijze gezondheids- en temperatuurcheck op bestemming

Kan mijn programma ter plaatse worden uitgevoerd?

Afhankelijk van de bestemming dient de groep rekening te houden met de richtlijnen van de lokale overheid. Denk hierbij aan afstand houden, maximale groepsgroottes en het al dan niet dragen van mondkapjes. De wereld opent steeds verder en mensen raken gewend aan het reizen met beperkingen en richtlijnen. De specifieke maatregelen per bestemming wisselen en worden afhankelijk van de virusontwikkeling soepeler of soms juist strikter. Travel Inventive past het programma zoveel als mogelijk aan aan de geldende regels ter plaatse. We kunnen (kleine) aanpassingen niet uitsluiten als de lokale richtlijnen (onverwacht) wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we de groep in kleinere groepjes moeten opdelen of dat bepaalde excursieonderdelen komen te vervallen of wijzigen. Vanzelfsprekend blijven we in overleg met onze klanten om het programma zoveel als mogelijk uit te kunnen voeren.

Mijn schoolreisbestemming heeft kleurcode geel. Kan ik vertrekken?

Reis je naar een geel gekleurd gebied dan kan je je met je schoolgroep vertrekken. Natuurlijk passen we je programma aan aan de geldende regels van je bestemming. Daarbij houden we rekening met de maximale groepsgrootte, mondkapjesplicht, regels rondom social distancing en eventuele testverplichtingen. Vanaf 8 augustus vraagt de Nederlandse overheid voor terugkeer vanuit een gele bestemming een geldend herstel- of vaccinatiebewijs. Beschik je niet over een dergelijk bewijs, dan test je op bestemming voor terugkeer. De Nederlandse overheid accepteert een PCR test of antigeentest die maximaal 24 uur voor vertrek is afgenomen. Test je positief? Dan volg je de richtlijnen van de lokale autoriteiten op en zal een quaraintaine verplichting worden opgelegd. 

Schoolreizen naar groene bestemmingen

Reis je met je school naar een groen gebied? Dan gelden er bij terugkeer in Nederland geen specifieke voorwaarden. Houd er wel rekening mee dat op je bestemming zelf de lokale regels gelden. Dat betekent veelal wel dat je een geldend reisbewijs moet kunnen overleggen ter plaatse. Vanzelfsprekend houden we ons bij het organiseren van je reis ook aan de geldende regels op je bestemming. 

Kan ik mijn schoolreis buiten een rood risicogebied (kosteloos) annuleren?

Alleen voor gebieden die als risicogebied door het Ministerie van Buitenlandse Zaken rood zijn gemarkeerd kun je je reis kosteloos annuleren.  Als reiziger (school) heb je het recht je reis kosteloos te annuleren als zich op de plaats van bestemming of in de onmiddellijke omgeving daarvan onvermijdbare en buitengewone omstandigheden voordoen die aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitvoering van je schoolreis. Je kunt dan reis je kosteloos annuleren vanaf 3 dagen voor vertrek. Natuurlijk blijven we hierover met je in overleg als dat voor jouw reis van toepassing is/wordt.  

Hoe ver van te voren kan ik annuleren voor een huidig Corona-risico gebied?

Bestemmingen wisselen regelmatig van kleurcode. In het geval jouw bestemming een rode of soms oranje code heeft blijven we proactief met je in contact om te kijken welke optie het beste past bij jullie school. Kosteloos omboeken of annuleren naar een risicogebied kan officieel tot 3 dagen voor vertrek bepaald worden. Vanzelfsprekend houden we vinger aan de pols en hanteren we korte lijntjes met de organiserend docent voor iedere reis. 

Wat als mijn bestemming op schoolreis ter plaatse wijzigt in een risicogebied?

Als je al op schoolreis bent en het reisadvies verandert naar code rood, bieden wij verplichte hulp en bijstand. In eerste instantie door het verstrekken van informatie en het helpen met de communicatie. Als je als school langer in een hotel moet blijven dan is afgesproken, is sprake van een zogenaamde non-conformiteit. Dit kan extra kosten veroorzaken. De school heeft in dit geval geen recht op een passende schadevergoeding omdat sprake is van een onvermijdbare en buitengewone omstandigheid (overmacht). Toegepast op een eventuele quarantaine kan gesteld worden dat deze non-conformiteit met extra kosten tot gevolg niet verhaald kan worden op de reisorganisatie omdat sprake is van overmacht. Of je als school extra kosten van verblijf en eventuele vervangende reis vergoed kan krijgen hangt af van de door de school/reiziger afgesloten reis/annuleringsverzekering. We verwijzen graag naar de vergelijkingswebsite van reisverzekeringen. 

Valt het annuleren van mijn schoolreis onder het Calamiteitenfonds?

Het calamiteitenfonds biedt geen dekking tegen het Corona virus. Het Calamiteitenfonds dekt alleen molestsituaties of natuurrampen met als gevolg hetzij gevaar voor persoon of aangetaste infrastructuur.  

Dekt een verzekering de risco's vanwege Corona?

Risico van annuleringskosten: een epidemie is geen gedekt voorval dat regulier onder de annuleringsverzekering valt. Dat betekent dat je je schoolreis niet kosteloos kunt annuleren. Wel dekt de annuleringsverzekering je niet-genoten vakantiedagen als je een paar dagen van je reis in een ziekenhuis ligt omdat je ziek wordt op reis. Sommige verzekeringen bieden de mogelijkheid tot een extra dekking op bijvoorbeeld terrorisme en natuurrampen. Het Corona virus biedt in de meeste gevallen vanaf januari 2020 geen geldige annuleringsdekking meer. 

Heb je al een ziekte en kun je aantonen dat je in een regio zit of naar een regio toegaat waarin een extra gezondheidsrisico geldt? Dan kun je in aanmerking komen voor een kosteloze annulering. Je moet dit dan wel aangeven als annuleringsreden en kunt dit veelal doen bij een uitgebreidere annuleringsverzekering. Een normale annuleringsverzekering geldt alleen voor zaken die in je eigen familie gebeuren, bijvoorbeeld bij overlijden van iemand of ziekte. 

Risico's extra kosten ter plaatse: Moet je onverhoopt langer in het buitenland blijven, dan blijft je kortlopende reisverzekering je ook langer dekken. Extra reiskosten worden alleen gedekt door een reisverzekering als je zelf of 1 van je medereizigers ernstig ziek wordt op reis. 

De voorwaarden verschillen per reisverzekeraar. We verwijzen nogmaals graag nog de vergelijkingswebsite van reisverzekeringen.

Laatste update van het ministerie voor onderwijsinstellingen

Op de speciale pagina van de rijksoverheid vind je als onderwijsinstelling de laatste update, onder andere ook over uitwisselingen en schoolreizen. 

Aangepast op schoolreis in Nederland

Natuurlijk hebben we niet de afgelopen periode niet stil gezeten. Kies je op dit moment liever voor een schoolreis bestemming dichterbij huis, lees dan ook ons artikel over aangepaste schoolreizen.

Recente nieuwsitems over schoolreizen in Coronatijd

7-9-21 Schoolreizen en vaccinatie op RTL nieuws-site 
7-9-21 Travel Inventive op RTL nieuws  vanaf 06.07 minuten