Terug naar overzicht

Ellen's fascinatie over de imperfectie van Berlijn

De sfeer, historie en veelzijdigheid vind ik fascinerend in Berlijn. De kracht van de stad zit voor mij in het imperfecte. Je moet soms wat meer moeite doen, maar dat maakt Berlijn ongelofelijk boeiend en interessant voor scholieren.

Fascinerende streetart

Zo is Street Art Kunst nu heel veelzijdig en duikt overal in Berlijn op. Al tijdens de Koude Oorlog begonnen mensen aan de westkant van de Berlijnse muur te tekenen. Natuurlijk ook op de Berlijnse muur die fascinerend, als een rode draad, dwars door de stad loopt. Indrukwekkend blijft het openluchtmonument in de Bernauer Strasse met het voormalig stuk Todesstreifen. Een wandeling langs dit historische stuk muur met de vele levensverhalen is interessant. Overigens ook goed te combineren met een gegidste fietstour door de stad. Want jawel, Berlijn heeft ook nog eens 650 kilometer fietspad.

Bijzondere geschiedenis en gebouwen

Fascinerend aan Berlijn vind ik ook de vele geheime, verlaten en vergeten plekken. Door de val van de muur kwamen in Oost-Berlijn veel fabrieken, kazernes en ziekenhuizen leeg te staan. Sommige gebouwen bezoek je nu legaal, zoals bijvoorbeeld het voormalig Amerikaans afluisterstation Teufelsberg. De bijzondere geschiedenis van de stad biedt zo ongelofelijk veel indrukwekkende educatieve mogelijkheden dat het moeilijk kiezen is. Van concentratiekamp Sachsenhausen tot de ondergrondse bunkertour van Berliner Unterwelten. Persoonlijk vind ik de Stasi-gevangenis Höhenschönhausen één van de meest indrukwekkende historische bezoeken in Berlijn. Met een beetje geluk word je rondgeleid door een voormalig DDR-gevangene.  Dit maakt een indruk op leerlingen.

In actie in het groene Berlijn

Fijn als je groep dan kan bijkomen in één van de vele parken in Berlijn. Want Berlijn is ook nog eens een ontzettende groene stad. En is het lekker weer? Dan kan je met je groep per kano de Spree op voor wat sportieve afwisseling. En dan heb ik het nog niet gehad over de vele musea.

Musea en spektakel

Als enige Europese stad heeft Berlijn meer musea (175) dan regendagen (103 per jaar). Naast de vele historische musea zijn er fantastische kunstmusea op het Museuminsel in de Spree. Ook al ga je niet naar binnen, dan is het absoluut de moeite waard met je groep langs de prachtige gebouwen te wandelen. En zoek je een wat originele variatie in je programma? Filmpark Babelsberg even buiten Berlijn is één van de belangrijkste filmcentra van Europa. Met stuntshows en een studiotour door beroemde filmcoulissen een welkome afwisseling in je educatieve programma.