Maximale impact op buitenlandse schoolreis
Terug naar overzicht

De kracht van het moment op schoolreis

Waarom hebben sommige korte ervaringen zoveel impact dat ze ons veranderen? En hoe kunnen we samen met docenten zulke momenten creëren? Die vraag houdt ons continue bezig. Een schoolreis is de ideale gelegenheid om wezenlijke momenten met onvergetelijke betekenissen te creëren voor jongeren.

Onze zoektocht naar maximale impact op schoolreis is al jaren aan de gang. Want als er één moment geschikt is om jongeren andere gezichtspunten aan te reiken is het wel tijdens de schoolreis. We geloven dat er zoveel extra uit schoolreizen gehaald kan worden. Reizen zet aan tot nadenken en brengt jongeren dichterbij hun drijfveren. Daarom bewegen onze schoolreisprogramma’s steeds meer op de beide assen avontuur en impact met als ultiem uitgangspunt transformatie.

Veel van de bepalende momenten in je leven hangen samen met pech of geluk. Waarom zou je de meest betekenisvolle, memorabele momenten laten afhangen van toeval als je ze ook kunt creëren? Zo benut je de kracht van het moment; de kracht van de schoolreis. Vaststaat dat je bij de beoordeling van een markant moment niet afgaat op de gemiddelde beoordeling van bijvoorbeeld een reis. Je onthoudt de markante momenten: pieken, dalen of mijlpalen. Hoe kun je meer reliëf in een schoolreis aanbrengen en momenten creëren die betekenis hebben? Die vraag houdt ons continue bezig. 

Hoe creeër je een wezenlijk moment?
Onderzoek wijst uit dat een wezenlijke moment uit één of meerdere van vier elementen bestaat. 

  1. Een eerste element van een wezenlijk moment is een LIFT moment: een liftmoment stijgt boven het alledaagse uit. Bijvoorbeeld voor de eerste keer zelfstandig (zonder ouders) een wereldstad ontdekken, te voet of met metro. Een LIFT moment is werkelijk buitengewoon.
  2. Een ander wezenlijk element is een INZICHT moment, een moment dat letterlijk je wereld op zijn kop zet. In enkele seconden of minuten besef je iets wat je de komende jaren kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld het besef dat je na je schooltijd weg wilt uit je vertrouwde omgeving om te gaan studeren in een ander land of grote stad. Of het besef van culturele verschillen ver weg in een ander land en de impact die dat op je leven kan hebben.
  3. Een ander element is een wezenlijk TROTS moment, een afspiegeling van jou op je best. Momenten waarop je iets presteert, moed toont. Gekoppeld aan een schoolreis kunnen dat onbetelbare dingen zijn. Bijvoorbeeld je redt je prima bij je gastgezin in de lokale taal of je presenteert midden in een wereldstad een verhaal aan je klasgenoten over de historie van de stad.
  4. Tot slot zijn er wezenlijke momenten van VERBONDENHEID.  Deze momenten zijn altijd sociaal. Een schoolreis is hiervan een uitgesproken voorbeeld. Doordat je mooie momenten deelt, groeit de verbondenheid.

    Wezenlijke momenten geven een positief gevoel en vertonen minstens één van de bovengenoemde elementen. Een schoolreis heeft in potentie alle vier deze wezenlijke elementen in zich. De vraag hoe we dit soort bijzondere momenten creëren voor leerlingen op reis houdt ons dagelijks bezig.¹ 

Sluit je ons docent aan en beweeg mee. Want memorabele herinneringen creëren voor je leerlingen die ze zich over 20 jaar nog herinneren, dat is toch het mooiste wat je kunt realiseren? 

Wil je op korte termijn de impact van je schoolreis verhogen? Ga dan met ons mee op trainingsreis in Londen. De laatste plaatsen zijn nu beschikbaar. Meer informatie over deze docenten studiereis

¹ Bron: De kracht van het moment: Chip Heath & Dan Heath