Error: Content unknown - Reference: 19740

Het verhaal van onze klant Havo Notre Dame
Terug naar overzicht

Het verhaal van onze klant Havo Notre Dame

Het verhaal van Sylvia Sanders, Jort Hende en Mireille Sleutjes, docenten van Havo Notre Dame te Ubbergen.

Wat een domper. Na ruim een jaar voorbereiding konden we met onze leerlingen afgelopen zondag 15 maart niet afreizen naar Malawi vanwege de situatie omtrent het Corona-virus. Graag delen wij ons verhaal.

In februari 2019 zijn we met onze school begonnen met het voorbereiden van een onvergetelijke expeditie naar Malawi. Met de Europese reizen was de Havo al lang bekend, maar met reizen buiten Europa nog niet. Dit zou een primeur gaan worden, en wat voor eentje!

In maart 2018 zijn we met vier collega’s afgereisd naar Malawi om een partnerschool in Zomba te bezoeken. We waren benieuwd of ons gevoel wat we met de school daar al hadden opgebouwd door mailen en whatsappen, verstevigd en verankerd kon gaan worden. Dat bleek een schot in de roos: het was een geweldige ontmoeting en reis. We gingen vastbesloten terug naar Nederland om dit project voort te zetten en de schoolreis te gaan organiseren.

Er komt veel kijken bij het organiseren van een expeditie buiten Europa en dus oriënteerden wij ons op een reisorganisatie die ons met de voorbereiding en begeleiding kon helpen. Na verschillende organisaties uitgenodigd te hebben, bleek Travel Inventive het meest bij ons te passen. Bij hen hadden we meteen een goed gevoel.

We gingen voortvarend van start! In juli 2019 hadden we na een selectie door middel van motivatiebrieven en gesprekken onze groep van 20 leerlingen bij elkaar. Na de zomervakantie gingen we verder met de voorbereidingen: elke maand een bijeenkomst met leerlingen, een aantal ouderbijeenkomsten en de leerlingen moesten aan het werk om hun reis bij elkaar te sparen.

In november hebben we op school de workshop van Travel Inventive “de Wereld van Verschil” gevolgd. Een leuke, leerzame middag waardoor de leerlingen en begeleiders elkaar nog wat beter leerden kennen. De groep werd steeds meer een groep en het vertrouwen en de toch al aanwezige zin in de reis werd alleen maar groter :).

Afgelopen januari hebben we de puntjes op de i gezet: de drie begeleiders van de reis volgden een EHBO-cursus via Travel Inventive, iedereen was ingeënt, de leerlingen hadden het geld bij elkaar, het 12-daagse programma was rond en Travel Inventive had alle vliegtickets klaar liggen. We waren allemaal topfit en klaar voor vertrek!

En toen gebeurde het....in maart liepen de besmettingen vlug op en de tweede week van maart werd het in Nederland ook steeds spannender. Zouden we nog kunnen gaan? Is het niet te gevaarlijk?  En ja echt waar... vrijdagavond  de 13e  stond onze laatste bijeenkomst met ouders en leerlingen gepland want zondag 15 maart zouden we vertrekken.

Wij hadden de gehele periode al nauw contact gehad met Lotte van Travel Inventive en ook op die bewuste vrijdag is er ook weer contact geweest. Na een gesprek met de schoolleiding is helaas het zwaard van Damokles gevallen. De geplande bijeenkomst met leerlingen en ouders ging gewoon door maar met maar één mededeling: “we kunnen gewoonweg niet gaan, het is echt onverstandig”. Deze mededeling sloeg in als een bom: verstrakte gezichten, tranen en diepe teleurstelling maar geen ongeloof. Iedereen begreep het maar al te goed. Nu moet je niet in Afrika zijn. Ondanks dat je verstand zegt dat je nu niet in Afrika moet zijn was het gevoel anders. De leerlingen en de docenten hadden allemaal zo veel zin in de reis en het saamhorigheidsgevoel was zo sterk. Dit viel in één keer weg. Wat een domper!

En toen kwamen de vragen.. Gaan we nog als het weer kan? Wat gebeurt er met ons zuur verdiende geld? Zijn we het kwijt of krijgen we nog een deel terug? Vragen waar we toen niet meteen een antwoord op konden geven. Op de maandag erop kwam de “intelligente lock down “ en tot op heden is niemand meer naar school geweest en werkt ieder vanuit huis. Wat een bizarre situatie!

Vanuit huis houden we contact met elkaar via de Malawi app-groep. Van een zelfgemaakte-Afrikaanse-koekjes-challenge tot vragen over het vervolg.

Maar we geven niet op! De voorbereiding is zeker niet voor niets geweest; de groep leerlingen is fantastisch, het programma ligt er nog steeds, de vaccinaties zitten al in ons lijf, de malariapillen liggen al klaar en de partnerschool in Zomba zit met smart op ons te wachten. Met begeleiding van Travel Inventive zullen we, als het weer veilig is, alsnog gaan! Het is het wachten meer dan waard!