Terug naar overzicht

Schoolreismarkt oververhit

Het mag en kan weer, met je klas op reis! Wat spreken we veel enthousiaste docenten die met groen licht van directie op zak hun schoolreisplannen aan ons voor leggen. Natuurlijk worden wij heel vrolijk van het uitwerken van jullie nieuwe reizen. En wat leuk om jullie allemaal weer te spreken. Tegelijkertijd blijkt de praktijk weerbarstig en is het zoeken naar geschikte accommodatie, programma en vervoer een stevige puzzel. Nou hebben we de afgelopen twee jaar voor veel grotere uitdagingen gestaan, dus deze uitdaging kunnen we wel aan. 

Waarom is de druk op capaciteit zo groot?

Toch delen we graag onze ervaring van de afgelopen maanden om te voorkomen dat onze relaties achter het net vissen. Waar komt die enorme druk op capaciteit vandaan? De afgelopen twee jaar hebben bussen en hostels leeg gestaan. Om te kunnen overleven, heeft onze branche enorm moeten afschalen op personeel en capaciteit. Samen met onze leveranciers hebben we alles uit de kast gehaald om de toeristische schoolreisketen overeind te houden, onder andere door kosten van geannuleerde groepen te vergoeden. In veel gevallen is dat gelukt. Toch hebben sommige hoteliers hun deuren noodgedwongen moeten sluiten, anderen hebben (delen) van hun bedden beschikbaar gesteld aan andere doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke ondersteuning in de vluchtelingenstroom uit Oekraïne. Het personeel van hostels, excursies en restaurants is, net als in Nederland, gedeeltelijk in andere branches gaan werken en niet iedereen keert terug in onze bruisende branche. Zo blijven soms, noodgedwongen, bepaalde faciliteiten gesloten.

Te kort aan chauffeurs - touringcars stonden 2 jaar stil

Als laatste in de rij konden touringcarondernemingen hun business opstarten. Groepsververvoer was lange tijd verboden. Dus ook chauffeurs zochten ander werk. Niet iedere chauffeur keert terug en het opleiden van nieuwe talent kost tijd. In sommige gevallen staan bussen stil omdat er geen chauffeur is om de groep veilig naar bestemming te brengen, ondanks een overvraag. Dit is een Europees probleem. Regelmatig horen we van onze leveranciers dat groepen hun accommodatie moeten afzeggen, vanwege uitval van hun chauffeur. Gelukkig heeft Travel Inventive een uitgebreid netwerk aan touringcarbedrijven en hele goede relaties, waardoor dit ons tot op heden bespaard is gebleven.

Heel Europa haalt schoolreizen in

Niet alleen Nederlandse scholen hebben het schoolreisvirus weer te pakken. In heel Europa is sprake van inhaalreizen, vaak ook met dubbele groepen om iedere scholier toch een reiservaring mee te geven. Dat geeft een extra druk op de toch al beperkte capaciteit in zowel het najaar als het komende voorjaar 2023.  

Waarom delen we dit?

Natuurlijk willen we het beste voor jou, onze docent! Heb je nieuwe reisplannen voor dit najaar of voor het volgend voorjaar? Geef ons je wensen en data door, dan zetten we geheel vrijblijvend jouw plan in optie. Kost je niets, maar verzekerd je wel tijdig van een plekje. En heb je je aanvraag gedaan, reken dan op een langere doorlooptijd dan je van ons gewend bent. Wij zetten je aanvraag direct door naar onze vaste leveranciers maar door onderbezetting in het buitenland kan het langer duren voor we je aanbod ontvangen. Houd daarnaast in je communicatie naar ouders rekening met hogere reissommen dan voorheen. De prijzen zijn in de afgelopen coronajaren relatief sterk toegenomen. Uiteraard heeft dit alles te maken met gestegen brandstof-, energie- en loonkosten, naast verdere inflatie en compensatie van leegstand over de afgelopen jaren. Travel Inventive rekent met normale marges, net als voor de crisis. De inkoop is alleen behoorlijk gestegen.

Blijft reizen dan wel mogelijk zou je je bijna afvragen?

Natuurlijk! We ontwikkelden de meest fantastische programma’s in binnen- en buitenland. Inmiddels zijn duizenden scholieren weer terug met mooie verhalen. Het voorbereiden van de reizen vraagt nu alleen net wat eerder aandacht en misschien ook wat meer flexibiliteit van jou als klant. Misschien vragen we je te schuiven in je data, een dagje korter te reizen of een andere bestemming te overwegen. Maar altijd zullen we samen met jou naar een passende oplossing zoeken voor een mooie reiservaring samen met jouw leerlingen. Daar staan en gaan we voor!

Nog niet aangevraagd?

Vraag gelijk jouw offerte op of bel ons! En ben je flexibel? Overweeg dan het tussenseizoen vanaf november tot maart.